19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Hakerski napadi na SNews: Kome smetamo?

Na naš portal su sve učestaliji hakerski napadi. Sajber kriminalnim aktivnostima od septembra 2020. godine bilo je više pokušaja i napada na SNews. Jedan u nizu desio se 28. marta, iz Francuske. Iz te zemlje posljednjih mjeseci registrujemo pokušaje upada na sajt. Dobro organizirana “grupa” je, 25. i 26. septembra prošle godine, šaljući lažne “spam” prijave blokirala objave našem potalu na fejbuku u trajanju dužem od pet mjeseci, a krajem januara je ekipa “srpskih” hakera neovlašćenim pristupom i krađom podataka pričinila veliku štetu našem mediju i taj slučaj je prijavljem nadležnim državnim organima u Novom Pazaru i Beogradu.

Postupajući po krivičnoj prijavi Republičko javno tužilaštvo je 12. marta ove godine obavjestilo našu redakciju da je zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti krivičnu prijavu sa prilozima na dalje postupanje dostavilo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu-Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Analizom napada po principu naslov sadržaja – datum emitovanja-datum napada, lahko je zaključit da je u većini slučajeva “naslov” bila jedna interesno-politička grupacija iz Novog Pazara koja, prema neformalnim saznanjima, preko svojih posrednika u Srbiji i iz zapadnoevropskih zemalja, angažira hakere za ove prljave rabote.

Podsjećamo da su formalni pritisci na naš mediji intenzivirani nakon objave teksta ““Muftija” dr Mevlud ef. Dudiću, to ne bi ni pas s’ maslom”, 9. januara ove godine i nakon što smo preduzeli pravnu inicijativu da zaštitimo autorska prava koja nam krši “sandzakpress.net” i ostali divlji portali.

Zbog otvorenih prijetnji na društvenim mrežama protiv četiri lica, funkcionera i aktivista Stranke pravde i pomirenja (SPP), čiji je lider aktuelni potpredsjednim srbijanskog parlamenta Muamer Zukorlić, Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru je podnešene krivična prijava i za sada nema potvrda o tom da li je preduzeto gonjenje po službenoj dužnosti.

Informativni internet portal “snews.rs” je prvi zvanično registrovani internet medij fokusiran na regiju Sandžak.

SNews objektivno i pravovremeno informiše domaću i stranu javnost o relevantnim društvenim, političkim, ekonomskim i sportskim događajima iz regije Sandžak, cijele Srbije, Crne Gore i zemalja regiona, ali i servisira informacije sa svih meridijana.

U SNewsu-u je angažovana ekipa renomiranih novinara iz nekoliko zemalja, sa ciljem da doprinese stvaranju potpunije i informativnije slike u regiji.

Više od devedeset posto sadržaja na snews.rs su autentični, “naš proizvod”, bez preuzimanja i prepisivanja od drugih, zato smo veoma brzo postali prepoznatljiv medijski brend.

Stvaranje javnog mnjenja i povjerljivog izvora informisanja, iz svih društvenih oblasti na području regije Sandžak i šire, a u cilju opšteg društvenog razvoja, usmjerenog ka demokratizaciji društva i evrointegracijama, je zadatak koji je sebi postavila ekipa SNews-a.

“Istina vas čeka”, na snews.rs.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: