Aktuelno Društvo Novi Pazar

Prekršajni sud u Novom Pazaru: Zbog neodazivanja na poziv osuđeno 69 rezervista, protiv 81 se vodi postupak

Prekršjani sud u Novom Pazaru donio je 69 osuđujućih odluka zbog neodazivanja rezervista, odnosno protiv onih koji nisu odslužili vojni rok na obučavanje radi odbrane zemlje.

Za tekuću godinu vodi se još 81 postupak, ok ukupno 150 podnijetih zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka po Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, potvrđeno je za SNEWS.

Prekršajni sud u Novom Pazaru nadležan je teritoriju opštine Tutin i za grad Novi Pazar.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj regrut i lice u rezervnom sastavu ako se, suprotno ovom zakonu, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu teritorijalnog organa u vezi sa vršenjem vojne obaveze (čl. 10, 11. i 51. ovog zakona) u vrijeme i na mjesto koji su naznačeni u pojedinačnom pozivu, kao i ako se ne javi nadležnom teritorijalnom organu radi dobijanja odobrenja za boravak u inostranstvu duže od šest mjeseci (član 61. ovog zakona).

Pripadnici Vojske Srbije na vojnoj vježbi, foto: arhiv, SNEWS

Minisarstvo odbrane Republike Srbje je na svom sajtu obavilo informaciju o pozivanju lica u rezervnom sastavu radi obučavanja za potrebe odbrane zemlje.

“Centri Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu vrše pozivanje na obučavanje za potrebe odbrane zemlje lica u rezervnom sastavu koja nisu odslužila vojni rok. Osnovna obuka lica u rezervnom sastavu koja nisu odslužila vojni rok sprovodi se u 1. Centru za obuku u Somboru, 2. Centru za obuku u Valjevu i 3. Centru za obuku u Leskovcu, od 16. oktobra do 3. novembra 2023. godine. Obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje je proces izvođenja teorijske i praktične nastave, koja je namjenjena za sticanje znanja, vještina, uvježbavanje radnji i postupaka, stvaranje navika i razvijanje svijesti, sposobnosti i osobina građana od kojih zavisi uspešno izvršavanje dodeljenih zadataka”, navedeno je iz tog ministarstva

Također si objavljene Informacija o pozivanju lica iz rezervnog sastava, radi saopštavanja rasporeda i vojne vežbe na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane.

Regionalni centar MO odbrane za lokalnu samoupravu Novi Pazar je u Kragujevcu.


Poslednjih nedelja na adrese građana Srbije, vojnih obveznika stižu pozivi za vojne vežbe. Odazivanje je zakonska obaveza i ukoliko se neko ogluši ili izostanak ne opravda, sledi novčana ili zatvorska kazna, prenosi N1.

Ministarstvo odbrane objavilo je na svom sajtu Informaciju o pozivanju lica iz rezervnog sastava, radi saopštavanja rasporeda i vojne vežbe na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane.

Jednodnevne vojne vežbe Vojske Srbije održane su septembru, dok se višednevne vojne vežbe održavaju od 4. septembra do kraja oktobra 2023. godine.

– Mogućnosti odlaganja učešća na vojnoj vježbi

Učešće na vježbi se može odložiti u slučajevima: bolesti, ako je član domaćinstva istovremeno na služenju vojnog roka, polaganja ispita, učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, međunarodnim naučnim, istraživačkim i umjetničkim manifestacijama, usled smrtnog slučaja ili teške bolesti u porodici, nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Zahtjev za odlaganje vežbe podnosi se teritorijalnom organu kod kojeg se lice vodi u evidenciji u roku od osam dana od dana prijema poziva za vježbu.

Rezervistima u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosječne zarade u prethodnih 12 mjeseci pre pozivanja.

Osobama u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju djelatnost, tokom obuke pripada naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje, ranije je objavio list Danas.

U Srbiji osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vježbu najviše do 90 dana u toku jedne godine

Povezane vijesti

%d bloggers like this: