25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Turska

Hatma i dova za šehide demokratije i COVID-19

U povodu od 4. godišnjice od neuspjelog vojnog udara u Turskoj Mešihat sandžački Islamske zajednice Srbije organizovao je učenje hatme u svim svojim medžlisima za duše šehida. Hatma-dova je proučena sinoć, nakon akšam-namaza, u džamijama: “Sultangazi” (Prijepolje), “Valide Sultan” (Sjenica), “Sultan Fatih” (Tutin) i “Stambol” (Novi Pazar).

“Molimo Uzvišenog Gospodara da šehidima da najljepše mjesto u Džennetu, a njihove porodice obilato nagradi na oba svijeta”, rekao je sandžački muftija Senad ef. Halitović dodajući da je ovaj program realizovan je u saradnji IZ-e Srbije, Ambasade Republike Turske u Beogradu i Dijaneta – Uprave za vjerske poslove Vlade Republike Turske.

On je ukazao da nisu šehidi samo oni koji su poginuli na bojnom polju.

“Sjećamo se svih onih čiji su životi oduzeti, potlačenih, mazluma (obespravljenih) na ovom svijetu”, rekao je muftija Halitović za novinsku agenciju “Anadolija” povodom pomenutog događaja, te dodao da se zajednička dova odnosila i na sve žrtve COVID-19 u svıjetu.

“Molimo Uzvišenog Allaha da kao šehide primi i umrle od ove zarazne bolesti i da što prije otkloni ovu nedaću koja je zadesila svijet”, poruka je muftije Halitovića.

Na ovaj dan prije četiri godine u Turskoj desio se neuspjeli puč na legitimnu izabranu vlast s namjerom svrgavanja iste. U tom puču bilo je više od 300 nedužno nastradalih, a 1.491 je ranjeno.

Povodom 15. jula, Dana demokrtasije i nacionalnog jedinstva u Turskoj i širom svijeta održava se niz skupova i manifestacija.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: