19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje

U Prijepolju obilježen Dan Kudsa

U organizaciji Bakije-hanume medrese u Prijepolju je večeras obilježen Dan Kudsa.

Na skupu u govorili dr. Nadir Dacić, dr. Mensur Zukorlic i Fata Abu Taha, rodom iz Palestine.

Zadnji petak u Ramazanu proglašen je za Dan Kudsa, kao podsjećanja na patnje Palestinaca koje traju već više decenija sve do današnjih dana i to na očigled cijelog svijeta i skoro dvije milijarde muslimana koji ne preduzimaju gotovo ništa da se zaustavi stradanje palestinaca, rečeno je na skupu.

Skupu koji se u Prijepolju već tradicionalno obilježava prisustvovali delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i potpredsjednica opštine Prijepolje Samira Ćosović.

Palestina je muslimansko-arapska zemlja čiji je glavni grad Kuds (Jerusalem). U Palestini ima više svetih mjesta, a najvažniji je Mesdžidu-l-Aksa, kao treća džamija po važnosti na svijetu, poslije Kabe u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Krstaškim ratovima nemuslimani su okupirali Kuds 1099. godine, uz pokušaj okupacije cijele Palestine. Pod komandom Salahudina El-Ejjubija, 1187. godine Kuds je oslobođen, i vraćen u posjed muslimanima. Potpuno oslobađanje Palestine bilo je 1291. godine.

Britanija je nakon pada Osmanskog carstva okupirala Palestinu 1917. godine, a okupacija je trajala sve do 1948. godine. Projekat naseljavanja Palestine Jevrejima realizovan je uz pomoć Engleske kao kolonizatora. Odmah nakon povlačenja Engleza iz Palestine, proglašeno je formiranje države Izrael i to 14. maja 1948. godine, a 1967. godine okupirana je cijela Palestina.

Palestinska područja sastoje se od više eksklava međusobno razdvojenih područjima naseljenim Izraelcima, kako u Pojasu Gaze, tako i na Zapadnoj obali.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: