20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Sjenica

Humanost u Sandžaku nema kraja

Nakon uvođenja vanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa, zbog loše ekonomske situacije stanovništva na području regije Sandžak, aktivne su humanitarne organizacije, prije svega dobrotvori koji daju i oni mladi humani ljudi koji sve to organiziraju, pronalaze najugroženije i pomažu im.

Uspjevaju da stignu gotovo na svaki poziv do svakog doma, u svime dijelovima sandžačkih gradova i sela. Pakete s osnovnim životnim namirnicama i potrebštinama često ostavljaju na kućnomo pragu jer, kako i sami ne žele da kažu, ima i onih koji nemaju, a ne mogu da traže.

“Od početka vanrednog stanja do sada smo u službi muftačnih posjetili i humanitarnim paketima obveselili preko 500 porodica iz Novog Pazara i ostalih sandžačkih gradova poput Tutina, Sjenice, Nove Varoši, Priboja, Brodareva i Prijepolja”, objavili su iz NVO “Put sredine”, ukazujući da su “oni koji najviše koriste ljudima najdraži Allahu”.

Ističu da imaju namjeru “da među nama ne bude insana koji je gladan i žedan, bez odjeće i osnovnih uslova za normalan život”.

Uz poruku “O čovječe velikog srca muftačni te treba”, pozivaju sve one koji su u prilici da pomognu svoje donacije mogu da udijele pozivom na broj +381637800601.

“Jer je samo to što udijelimo na ovom svijetu prtljag za onaj svijet, a onaj svijet je puno bolji i vječan je”, navodi se u objavi na društvenim mrežama NVO “Put sredine” iz Novog Pazara.

– Samo pomaganje, nije bitna ni politička pripadnost, ni vjera, ni nacija

HO “Dukađini” iz Novog Pazara, koja je u tom gradu prošle hefte obišla preko pedeset porodica i podijelila im brašno i zejtin, u subotu je za Sjeničake, one koji su socijalno najugroženiji, raspodjelila osamnaest paketa sa osnovnim životnim namirnicama.

Pored donatora iz Novog Pazara, novčana sredstva za dva paketa od po 2000 dinara, dali su i dvoje Sjeničaka.

“Nas nikako ne zanima ni politička pripadnost, ni vjera a ni nacija. Zanima nas samo da uradimo ono na šta nas islam i vjera u Allaha obavezuju. Svima kojima treba vrata su mu otvorena. Vi ste ti koji samo treba da nas uputitee na ljude u nevolji. Nadamo se da ćemo uspjeti da u budućnosti realizujemo još akcija, ovo je tek početak”, poručuju iz HO Dukađini i ostavljaju kontak telefon . +381628572012 (poziv i Viber).

Dodaju i da, ako neko želi može sam da napravi humanitarni paket. a oni će ga rado preuzeti i donirati u vaše ime.

Foto: “Put sredine”, HO “Dukađini”

Povezane vijesti

%d bloggers like this: