20 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Politika Sandžak

Imamović: Glavni protivnik SDA Sandžaka je velikosrpska politika

Naorodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je danas da će se SDA Sandžaka zalagati da stvori društvo jednakih šansi za sve građane i da će za predstojeće izbore voditi specifičnu kampanju.

“Decentralizacija Srbije, specijalni status za Sandžak, EU i NATO integracije, tržišna ekonomija i konkurentna privreda, vladavina prava, i jedankost pred zakonom. Cilj nam je da stvorimo društvo u kome neće vladati aparthejd kakav je danas su Sandžaku”, izjavio je Imamović odgovorajući na pitanje šta je prioritet SDA Sandžaka na predstojećim izborima.

On je na konferenciji za medije kazao da SDA Sandžaka od danas nastavlja svoju predizbornu kampanju i sve druge političke aktivnosti koje su zaustavili zbog vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa Covid-19.

SDA Sandžaka će se, kako je predočio Imamović, tokom izborne kampanje baviti zloupotrebama režimskih stranaka u periodu vanrednog stanja.

– Tokom kampanje o finansijskim zloupotrebama režimskih stranaka

“I dok su građani bili zaključani, režimske stranke su to koristile, od političke promocije preko otimanja i urušavanja institucija, pa sve do zloupotrebe budžetskog novca. Posebno ćemo se baviti brojnim finansijskim zloupotrebama, kojih je itekako bilo u ovom vanrednom stanju”, poručio je on konstatirajući da glavnim gradom Sandžaka, Novim Pazarom, ne upravljaju njegovi građani, njegove institucije, nego neko drugi iz Beograda i to preko telefona.

“Hoćemo li to da dozvolimo?”, upitao je Imamović.

U obraćanju javnosti iznio je stav da “velikosrpski režim Aleksandra Vučića oduzima pravo građanima Sandžaka da slobodno žive, rade i misle, da slobodno biraju”.

On je naglasio da je na ovim izborima, glavni protivnik SDA Sandžaka “velikosrpska politika i njihovi izvršioci u Sandžaku”.

“To je jedan od glavnih razloga našeg učešća na ovim izborima. Hoćemo da pokažemo da taj režim i njegovi izvršioci nemaju uporište u Sandžaku. Da je mnogo više nas koji smo slobodni. Oni koji danas vode ovu državu su sljedbenici politike, lika i djela Draže Mihajlovića, Ratka Mladića i Radovana Karadžića”, izjavio je Imaović podsjetivši posljednji izvještaj Freedom house-a u kojem su Srbiju i Crnu Goru izbačene sa liste demokratskih zemalja.

On je ocjenio de je “velikosrpska ideologija je bolest, to je zaraza koja je početkom jula 95. godine za samo 5 dana usmrtila 8372 Bošnjaka u jednoj maloj Srebrenici..

“Građani Sandžaka na ovim izborima imaju priliku da glasaju za: Sandžak ili za tzv. „Veliku Srbiju“, za specijalni status ili Raški okrug, za slobodu ili ropstvo. Kao građani Sandžaka ne prihvatamo status građana drugog reda, kako nas Beograd gleda; Specijalni status, u formi koju mi zastupamo, predviđa Sandžak kao političko teritorijalnu cjelinu ravnopravnih građana i naroda. Predviđa uspostavljanje stabilnih institucija i mehanizama, da se nikad više nikome ne dogode Srebrenica, Sjeverin, Štrpci, Kukurovići i zločini koje je napravila velikosrpska ideologija u Sandžaku i čitavom Balkanu”, poručio je Imamović.

Upitan da li će nakon izbora biti nastavljeno “strateško partnerstvo” SDA Sandžaka sa Sandžačkom demoktratskom partijom (SDP) Imamović je rekao da će se to znati nakon izbora i rezultata ovih izbora.

“Pozvali smo sve one koji imaju sandžački predznak i koji su spremni da se bore za slobodu Sandžaka i slobodu svih građana Sandžaka da zajendo radimo i prije i nakon ovih izbora”, naveo je zastupnik SDA Sandžaka.

Na konfernciji za novinare je najavljeno da će SDA Sandžaka tokom ove kampanje postupati u skladu preporuka za pandmeiju koorna virusa i da će koristiti interenet za promociju svog programa.

U Srbiji će 21. juna biti održani redovni parlamentarni i lokalni izbori.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: