20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Srbija

Imamović: Izbor Orlića za predsjednika Skupštine Srbije SDA Sandžaka neće podržati

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović kazao je danas u republičkom parlamentu da njihova poslanička grupa “Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina” neće podržati izbor Vladimira Orlića za predsjednika Skupštine Srbije. SDP i SPP pružaju podršku kandidatu Srpske napredne stranke.

Ova poslanička grupa koju čine Koalicija Albanaca preševske doline, Zajedno za Vojvodinu i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka smatra da su njihove politike u potpunosti suprostavljene , te da drugačije vide demokratiju i različitost, naglasio je Imamović.

Imamović je spomenuo jučerašnje obraćanje predsjedavajućeg Vladeta Jankovića, koji je naišao na gromoglasan aplauz opozicije nasuprot negodovanju vladajuće garniture poslanika u Parlamentu, kazavši da je takav govor bio primjer demokratske i slobodne Srbije za koju se i oni bore.

“Jedno od ključnih pitanja za nas Bošnjake  jeste kakav je odnos politike koja kandiduje Orlića prema genocidu u Srebrenicu i prema Bosni i Hercegovini”, rekao je Imamović i poručio da je negiranje genocida za njih apsolutno neprihvatljivo.

Govoreći o teškom položaju Bošnjaka u Srbiji, sandžački poslanik je pokazao knjigu “Hronologija zla i neizvjesnosti”, za koju je kazao da će je rado pokloniti Orliću da se bolje informiše o vojnom i policijskom teroru, te kršenju prava i sloboda u Sandžaku od 1991. do 2000. godine.

“Čuli smo i da kandidat za novog predsjednika neće slijedeti ni zapadnu ni istočnu politiku, dok s druge strane mi sedimo u parlamentu koji upravo treba da donosi zakone koji će nas približiti EU”, naveo je on i zapitao kako će onda ispunjavati evropske obaveze koje ste obećali građanima, a nećete voditi evropsku politiku, zaključio je poslanika SDA Sandžaka.

Tokom današnjeg zasijedanja predstavnici druge dvije stranke iz Sandžaka, SDP Rasima Ljajića i SPP Usamea Zukorlića, dale su bezrezervnu podršku kandidatu za novog predsjednika kojeg je predložila lista SNS Aleksandra Vućića.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: