28 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Imamović: U Sandžaku obezsmišljena politička scena, potrebna nova opcija i lica

Doskorašnji narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je da je sandžačkoj političkoj sceni neophodna nova, nezavisna, slobodna, autentična i moderna politička opcija.

On je u obraćanju medijima, prvi put nakon nakon napuštanja SDA Sandžaka, potvrdio da u Sandžaku postoji “izborni inžinjerig” – namještanje izbora i da je i na taj način obezsmišljena politička scena.

“Posmatrajući sve okolnosti u vezi ovih izbora, opštu pomamu raznoraznih satelitskih stranaka i sveopšti metež koji se pojavio na, ionao, komplikovanoj sandžačkoj političkoj sceni, donio sam odluku da ni na koji način ne učestvujem na najavljeni izborima. To znači da ćemo u novu političku priču i formiranje nove političke opcije krenuti odmah nakon izbora i spremati se za nove”, rekao je Imamović, dodavši da je svjestan da je ta odluka protivna njegovoj političkoj karijeri.

Ocjenio je da je bolje da nanese štetu jednoj političkoj karijeri, nego da se priključi ovom, kako je nazvao, kolektivnom obesmišljavanju političkog pluaralizma i unesee dodatnu zabunu čitavom narodu.

Prema njegovim riječima na osnovu anketa i razgovora koje su vodili pokazuju potrebu za novom političkom opcijom, ali masovna pojava partija i pojedinaca sa daleko manjom podrškom koje pred ovim izborom niču kao pečurke poslije kiše, prijete da poremete koncept i ideju koju su zamislili.

“Ne želim ni na koji način da doprinesem opštoj konfuziji birača i koje će rezultirati daljim podjelama na našoj sceni. Čitavu svoju političku karijeru, do sada, sam posvetio ujedinjavanju i približavanju, zato sada neću da dozvolim da se moje učešće na izborima krivo protumači, kao stajanje na putu objedinjavanja političkih partija. Ne želim umanjiti šanse i prostor za sveopšte ujedinjenje. Želim da dam doprinos sveopšteg ujedinjenja islamske zajednice”, rekao je Imamović.

Istakao je da imaju jedan pokušaj da naprave respektabilnu i stabilnu političku opciju i da za to treba mnogo više vremena nego što je ostavljeno u ovoj predizbornoj kampanji.

Predočio je da “ovo nije priča za jedne izbore i nije priča za rad jednog izbornog ciklusa”, kao i da ne žele da prave interesne grupe, al ii da žele omogućili da na političku scenu stupe nova lica, neopterećena partijskim podjelama iz prethodnog perioda.

Partija koju će formrati, biće način kako da integrišu bošnjački narod i sve građane Sandžaka u političku scenu.

“Taj način podrazumjeva, svakako, manjinske bošnjačke političke partije, sa jasnim sandžačkim regionalnim predznakom i na taj način ćemo pokušati da ubijedimo sve ostale naše surađane, da je naša zajednička borba da se izborimo za pozitivnu političku atmosferu u svim sandžačkim graovima  da u tim gradovima građani treba da preuzmu političku odgovornost  za izgradnju zajedničkog društva. Treba da omogućimo da sve ljude koji se ne pronalaze ni u jednoj političkoj partiji, sebe pronađu u toj poliitčkoj opciji, svoje ideje, težnje, namjere i da omogućimo tim ljudima da  pronađu svoj prostor i politički se afirmišu. Ne možemo dozvoliti da blizu šezdeset posti ljudi ne pronalazi sebe ni u jednoj partiji i zbog toga smo odlučili da napravimo korak nazad kako bi smo razgovarali s tim ljudima”, predočio je on.

Kazao je da je svoj politički put gradio kroz SDA Sandžaka i kao narodni poslanik bošnjačkog naroda u Skupštini Srbije i to će, kako je naveo, biti put kojim će nastaviti.

O razlozima izlaska iz SDA Sandžaka Imamović nije želio da iznosi u javnost, navodeći da je odlučio da te razloge ostavi unutar SDA Sandžaka. Potvrdio je da nije imao prijetnji niti pritisaka nakon izlaska iz te stranke.

– Izborni inžinjering – namještanje izbora definitivno postoji

Na uput da li je razlog obesmišljavanja političke scene izborni inžinjering ili narodski rečeneo namještaje izbora, Imamović kontatuje da on definitivno postoji, ali nije mogo da kože od koga dolazi i ko ga pravi.

“Rezultat tog izbornog inžinjeringa i rezultat tih pritisaka koji su se stvorili zarad tog izbornog inžinjeringa jeste i ova današnja odluka i razlog zbog kojeg odbijam da učestvujem u izbornom inžinjeringu. Naš je cilj je da učestvujemo i da kreiramo politiku, a ne da učestvujemo u izbornom inžinjeringu i fingiranju izbornih rezultata i da na ovaj ili onaj način bilo kome pomažemo ili odmažemo na izborima”, naveo je on.

Na opasau ko ovdje kod nas pravi izborni inžinjering, odgovara da će na to partije morati međusobno da se odgovore.

Slaže se da postoji određen stepen demokratije u bošnjačkim i ostalim političkim partijama u Sandžaku, ali se suprostavlja i najavljuje da neće priznati rezultate postignute pritiscima i ucjenama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: