29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Novi Pazar Sandžak

BNV pozvao Grad Novi Pazar da odbaci predstavljeni izgled kule Džephane i zindana na Bedemu: U nauci će ostati ostati kao primjer pokušaja skrnavljenja kulturno-historjskog spomenika

Izgled kule Džephane i tvrđave je sasvim jasan i od ovog izgleda ne bi smjelo da se ostupa, poručio je predsjednik Izvršnoog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin, govoreći na vanrednom obaćanju medijima, nako što su lokalni i zvaničnici Vlade Srbije predstavili budući izgled Sjeverne tabije Novopazarske tvrđave sa kulom Džephanom.

Baćićanin je istakao da je upotrebu novih savremenih materijala, poput stakla i pvc, gotovo nezabilježena kod obnove historijskih objekata od izuzetnog značaja, kakva je kompletna Novopazarska tvrđava, a posebno za kultuno dobro od izuzetnog značaja za koje postoje autentične fotografije i ostale informacije o izgledu, materijalu, sastavu…

Baćićanin je naveo primjer obnove manastira Đurđevi stupovi gdje nije upotrebljen nikakav prateći materijal, te da je isto urađeno sa Petrovom crkvom, džamijom Pertvenihal Valide sultan džamije u Sjenici, tvrđavama Golubac i Ram na Dunavu, ali i Nebjšine kule u Beogradu, gdje su također korišćeni prirodni materijali i vraćen im je autentični oblik.

 “Ovim projektom, koji je nama predstavljen, jučer, dobijamo nešto što, zaista nije slika bošnjačko-osmansko, historijsko-kultunog naslijeđa, već je ovo nešto potpuno drugo. Ako neko smatra da treba da se gradi neka gradi na nekom drugom mjestu, ali nikako na gradskoj tvrđavi u Novom Pazaru. Imamo i primjer Žute i Bijele tabije u Sarajevu. Oni su također vratili autentični izgled. Bilo je i nakon arheoloških istraživanja zahtjeva od nekih da se upotrebe neki savremeni materijali, da to bude spoj savremenog i starog, međutim, struka je rekla da to ne može i jedna i druga tabija su vratile atentični izgled“, kazao je on.

Izrazio očekivanje da se od ovog idejno rješenje, za koje ne zna ko je autor i ko će da ga sprovede, odustati.

 “Nadam se da će Grad Novi Pazar odbaciti ovaj prijedlog obnove, da će oformiti stručnu komisiju u koju će biti uključeni predstavnici Bošjačkog nacionalnog vijeća, odnosno Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka, da će raspisati javni poziv i da će po ugledu na druge kulturno istorijske spomenike, ovaj posao obaviti stručno i savjesno jer je doista Bedem zenica oka svih nas. Bošnjačko nacionalno vijeće traži da se uključi u pitanja obnove spomenika bošnjačke kulture i tradicije, ali i da se u skladu sa zakonom konsultuje i traže se mišljenja koja se u bilo kom oliku tiču kulture, historije, tradicije Bošnjaka“, poručio je Baćićanin, najvivši da će BNV u  najskorije vrijeme organizirati okrugli sto n temu obnovo kulturno-historijskog naslijeđa u Sandžaku.

Ocjenio je da će ovo u nauci ostati primjer pokušaja skrnavljenja kulturno-historjskog spomenika.

 „Za ovo mogu reći, jedino, da nije dobro, da nije urađeno sa strukom, a to da li je neko htio da nam pošalje neku poruku u to ne bih, zaista, ulazio. Nije urađeno u skladu sa znanjem, korišćeno je nešto što se u obnovi kultuno-historijskih spomenika ne upotrebljava. Spoj savremenog i starog može na nekom drugom mjestu, a kod kulturnog dobra, nalašava, Novopazarska tvrđava je proglašena za kulturno dobro, mislim da se nikada i nigdje nije uradilo. Ovo je jedinstven primjer. Nadamo se da će od ovoga da se odustane veća danas. Biće zanimljivo da se u nauci koristi kao pokušaj skrnaveljenja kulturno-hstorijskog spoemnika“, naglasio je zvaničnik BNV-a koji je kao direktor Muzeja „Ras“, pretodnih godina učestvovao u projektu arheoloških istraživanja i obnove Sjeverne tabije, kule Džephane, zindana i ostalih objekata na Bedemu u Novom Pazaru.

Na pitanje kako ovako nešto može da prođe uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Baćićanin odgovara da svako može da napravi grešku i da je ovo velika greška koja nas neće skupo koštati, već da će se ovakav projekat zaustaviti i neće ništa raditi.

Grad Novi Pazar juče je objavio da će se na temeljima autentične, prema strogim kriterijumima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, biti izgrađena velelepna kula Džephana sa baruthanom i zindanom.

U okviru prve faze  predviđena je staticka sanacija zidova sjevernog bastiona i rekonstrukcija baruthane i zindana, kao i pripremni radovi za buduću izgradnju kule Džephane. Druga faza će obuhvatati izgradnju kule Džephane i platoa oko kule.

Na predstavljenim ilustracijiama kula Džephana je prrikazan u porušenom obliku sa staklenom kapsulom u unutrašnjosti, a zindan je nadkriven staklenim pločama.

Opis fotografije nije dostupan.

Novopazarska tvrđava je pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: