29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

BNV: Bošnjaci da se ujedine i nastupe na zajedničkoj listi na najavljenim izborima u Srbiji

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković pozvala je danas sve bošnjačke političke subjekte u Srbiji da se ujedine i zajedno nastupe na najavljenim parlamentarnim i lokalnim izborima 17. decembra ove godine.

Ona je u obraćanju medijima rekla da će Bošnjaci, formirajući jedinstvenu listu, doprinjeti očuvanju svakog bošnjačkog glasa i da je u ovom momentu najvažnije da Bošnjaci skupe snage i odluče da zajedno izađu na ove izbore.

“Bošnjacima u ovom momentu nije potrebno cijepanje bošnjačkog glasačkog tijela. Nije nam potrebno slabljenje kapaciteta koje imamo, već je potrebno da se ujedinimo, da pokažemo odgovornost, spremnost i otvorenost za zajedničku saardnju”, rekla je Pramenković izražaajući uvjrenje da će to Bošnjaci, ali i svi građani znati prepoznati i podržati takvu inicijativu.

Ona je najavila da će u narednim danima bošnjačkim političkim partijama uputiti zvanični poziv, da dođu u BNV, i , kako je istakla, zajednički utvrde principe zajedničke liste.

Sve političke subjekte koje planiraju izaći na najavljene izbore pozvala je na fer i konstruktivnu kampanju, a nadležne institucije da rađanima osiguraju fer izbore bez pritisaka, ucjene i bez bilo kakve vrste pritisaka na slobodan izbor građana, a, kako je naglasila, samim tim i Bošnjaka.

“Želim pozvati sve Bošnjakinje i Bošnjake da uzmu učešće u kampanji i izbornom procesu. Inertnost, nezainteresiranost, apolitičnost nisu način da se ostvare prava i da se naša zbilja promjeni”, poručila je predsjednica BNV-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: