24 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Imamović u Skupštini o budžetu i kapitalnim projektima u Sandžaku

Na današnjoj sjednici Skupštine Srbije raspravljalo se o budžetu za 2021. godinu, na kojoj je narodni poslanik iz SDA Sandžaka Enis Imamović kritikovao predložene stavke budžeta, u kojima se Sandžaku ne opredjeljuju sredstva ni za jedan kapital projekat.

Imamović je najpre podsjetio na nepoštovanje drugih zakona u procesu evropskih integracija Srbije, te ocijenio da i pored toga skupštinska većina nastavlja sa ustaljenom praksom degradacije Bošnjačkog i Albanskog naroda, a koje se najbolje mogu vidjeti kroz sam budžet za narednu godinu.

“Svjesni ste činjenice koliko je devastiran zdravstveni sistem u Sandžaku i koliko u lošem stanju. Ne vidim da ste bilo gdje u budžetu predvideli sredstva za poboojšanje zdravstvene zaštite i otvaranje preko potrebnog kliničkog centra u Novom Pazaru”, rekao je on i dodao da mu je žao što i ostali poslanici iz Sandžaka ne zahtjevaju bolju zdravstvenu zaštitu, bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadaju.

Imamović je naglasio da ne vidi razlog zašto se zahtjevi koji dolaze iz SDA Sandžaka doživljavaju kao provokacija, a tiču se svih u Sandžaku, od autoputa do Kliničkog centra.

– Nadoknaditi građanima troškove kućnog liječenja, makar i tužbama

On se osvrnuo na predloženi finansijski plan republičkog zdravstenog fonda, te zapazio da se nigdje ne pominje više hiljada građana koji su sami morali, a i dalje su prinuđeni, da plaćaju svoje liječenje na kućnoj hospitalizaciji.

“Ko će refundirati ogromne troškove velikog broja građana Srbije koji su bili primorani da se kući liječe tokom pandemije i plaćaju prepisane ljekarske terapije”, zapitao je on i insistirao na refundaciji kompletnih troškova osiguranicima koji su liječenje plaćali iz svog džepa, pa makar i građanskim tužbama.

U nastavku je Imamović rekao da je pohvalna izgradnja puteva, ali je naglasio da za dionicu autoputa od Požege do Boljara nisu predviđena sredstva, a da bi se krenulo u eksproprijaciju zemljišta i ovdje je potrebno uraditi Plan posebne namjene.
– Novi Pazar i dalje nema željeznicu i gasovod
On je naveo da za regionalnu saradnju, kako na ekonomskom tako i društvenom planu dobri putevi igraju važnu ulogu i im je zadovoljstvo što su bili pokretači tog projekta i aktivni sudionici za vrijeme dok je SDA Sandžaka bila u vladi,jer su kao dio Vlade sa budžeta ministarstva finansirali, kako je rekao, izradu projektne dokumentacije upravo za ovu dionicu autoputa koja počinje sa radom.
“Rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin zaslužuje pohvalu, a koja se sprovodi najviše zahvaljujući dobroj saradnji Srbije i Turske”, kazao je on i dodao da se nada da će ove dvije susedne opštine uskoro postati jedan grad, kao i da očekuje da uskoro bude realizovan projekat za izgradnju puta između Novog Pazara i Sjenice.
Također, Imamović je rekao da je vrlo upitno zašto i nakon sto godina Novi Pazar nema željeznicu, te da nema ni sredstava za gasovodnu mrežu, a kako je Novi Pazar jedan od najzagadjenijih gradova u Evropi, izgradnja gasovoda bi bila od vitalnog značaja.
U svom obraćanju, Imamović se osvrnuo i na rad i finansiranje nacionalnih vijeća, te kazao da po ko zna koji put naglašava da nacionalna vijeća nisu nevladine organizacije, već da su to po Ustavu i zakonima organi manjinske samouprave koji se biraju na direktnim izborima.

“Nacionalnih savjeta ima 23 i oni predstavljaju gotovo trećinu ukupnog stanovništva Republike Srbije, zato je neprihvatljivo da oni i na ovaj način budu tretirani kao nevladine organizacije”, upozorio je poslanik iz Sandžaka.

On je na kraju kazao da je Koordinacija nacionalnih vijeća poslala prijedlog za udvostručenje budžeta savjetima, a da to vladajuća većina nije ovim budžetom prihvatila.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: