26 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Tutin

Novi Pazar i Tutin realizuju projekat “GIS”

U Tutinu je održan sastanak gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i predsjednika opštine Tutin, Saliha Hota. Povod je bila zajednička realizacija projekta ,”Geografski informacioni sistem kao sredstvo za konkretniji razvoj Novog Pazara i Tutina”. Tom prilikom je Tutinu uručen radar za otkrivanje i mapiranje podzemnih instalacija, vrijedan skoro 150.000 eura.

Menadžer projekta “GIS” Sead Mašović je rekao da  je grad Novi Pazar sa Tutinom 2019. godine dobio grant u okviru projekta EU PRO gdje su obezbjeđenja sredstva za uvođenje i unaprjeđenje geografskog informacionog sistema.

“U okviru istog projekta nabavili smo spcijalizovanu opremu geo radar koji će služiti za detekciju podzemne instalacije u situacijama gdje kataster vodova ne postoji”  objasnio je on.

Tom prilikom je i predsjednik opštine Tutin Salih Hot istako važnošt pomenutog projekta.

“Ovaj je projekat za opštinu Tutin bitan iz razloga što će podaci, svih instituacija koje se bave podzemnim instalicijama ili uopšte institucije koje djeluju biti na jednom mjestu i time će olakšati rad svih institucija. Na ovaj ćemo način imati trajne podatke”, istako je Hot.

Gradonačalnik Novog Pazara, Nihat Biševac je rekao da zajedno sa Tutinom učestvuju sa 15 posto u ovom projektu koji je, kako je istakao, jednako važan za Novi Pazar, Tutin, javna komunalna preduzeća i za sve privrednike.
Zajednički je konstantovano da će ovaj projekat ubuduće znatno pospješiti razvoj grada Novog Pazara i opštine Tutin.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: