25 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Novi Pazar Teatar/Film/TV

Nagrada “Ahmed Vali” za 2021. godinu Zlatku Pakoviću, utkao sebe među simbole Novog Pazara

Žiri u sastavu Enes Halilović  književnik), Amra Hodžić Jejna )grafički dizajner) i Muhamed Đerlek Max (karikaturista), donio je jednoglasnu odluku da najveće priznanje grada Novog Pazara u oblasti kulture i umjetnosti, nagradu “Ahmed Vali” za 2021. godinu, dobije reditelj Zlatko Paković.

Njemu će ta nagrada, za životno djelo na polju književnosti i pozorišne umetnosti, a konkretnije sa povodom u minuloj godini za uspjeh predstave “Ako dugo gledaš u ponor” koju je režirao i za koju je pobrao priznanja i aplauze širom Balkana.

Žiri smatra da je Pakovićev rad i angažman u novopazarskom Regionalnom pozorištu i rad sa novopazarskim glumcima obilježio noviju historiju pozorišnog života na ovim prostorima.

“Paković je komadom pomogao da se osvjetle godine tranzicije i da se umjetnošću jasnije sagledaju društveni procesi. Umjetnik je prepoznatljivim rediteljskim postupkom utkao sebe među simbole Novog Pazara, drevnog grada čiji žitelji vijekovima žive i čuvaju multikulturalizam i evropske vrijednosti”, zaključuje se u obrazloženju nagrade.

Nagrada “Ahmed Vali” nosi ime po pjesniku koji je u 16. veku živeo u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Njegovo najpoznatije djelo je “Ljepota i srce”. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Kulturni centar Novi Pazar je ustanovio nagradu “Ahmed Vali“ za ostvarenje u kulturi i umjetnosti i nauke o kulturi i umetnosti, a dodeljuje se umetniku ili naučniku koji je postigao visoke rezultate na polju umetnosti, odnosno tumačenja umetnosti.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, nedeljiva je, a može se dobiti samo jednom. Nagrada Ahmed Vali se daje za rezultate u dugogodišnjem stvaranju, ali i za povod u prethodnoj godini.

Nagrada “Ahmed Vali” je ustanovljena 2015. godine, a dosadašnji dobitnici su: Enes Halilović, Mehmed Slezović, Muhamed Đerlek Maks, Enver Ujkanović i Sinan Gudžević.

Svečana dodjela nagrade će biti upriličena u petak, 28. januara 2022. godine, u Galeriji MMC.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: