8 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Novi Pazar

U Novom Pazaru po starom, oboljeli od korone sve sami plaćaju

Nerma Zekić Hoćanin, mlada hanuma i heroina iz Novog Pazara koja je, sakupljajući pomoć i nabavljajući aparate i sredstva za bolesne i bolnicu ostala upamćena po humannosti pokazanoj tokom pandemije koronavirusa, oglasila se ukazjući da se u novopazarskoj bolnici ponavljaju iste stvari.

Rekoh da neću više, ali opet mi moj mozak ne da mira. I dalje nije niko moj bolestan, hvala Allahu, i dalje me lično ova situacija ne ugrožava, kao što nije ni pre.

“Na brzom testu negativna osoba, PCR pozivitna. Rezultati PCR testova se i dalje zvanično ne objavljuju. Napisali terapiju, poslali kući. Ali prije odlaska kući, prvo u apoteku, da se iskešira 5.000 dinara. Ako vam je ok, vi slobodno ćutite i trpite. Ali ne može svako ovo da priušti sebi. Za šta plaćate zdravstveno osiguranje, kad jedan obični Hemomicin morate da kupite? (Lek pod brojem 4 nije imao u prvoj apoteci, pa nije uračunat u ovu konacnu cijenu)”, objavila je Nerma uz fotografije ispisanih recepata na parčetu papira”.

Pretragom liste lijekova na https://www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/lekovi-info/pretraga-liste-lekova na osnovu Pravilnika kojim se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđeno je da se na toj listi nalaze najmanje dva lijeka, Hemomycin i Paracetamol, a izdati su kao dio terapije od strane ljekara u covid ambulanti.

Podsjećamo da su tokom posljednjeg vala COVID-19 u Novom Pazaru ljekari Doma zdravlja u covid ambulantama postupali na isti način prilikom slanja pacijenata na kućno liječenje, neizdavjući recepte za lijekove sa pozitivne liste, a građani su morali da plaćaju ono što su već platili kao zdravstveni osiguranici.

Ni jedan od zvaničnika OB Novi Pazar, Doma zdravlja Novi Pazar, niti Ministarstva zdravlja javnosti i građanima do sada nije predočio razloge niti opravdanje ovakvog postupanja. O ovome se nisu javno govorili ni ljekari koji (ne)izdaju recepte za terapiju koja je inače besplatna za sve zdravstveno osigurane.

Povjerenik za informacije odjavnog značaja i zaštitu podataka, Sektor za žalbe i izvršenja pristup informacijama, Republike Srbije je još 21. septembra ove godine izdao Rješenje kojim je OB Novi Pazar naloženo da, po žalbi zbog nepostupanje (šutnje organa vlasti) za pristup informacijama od javg značaja, između ostalog, navede rezloge zbog kojih su hospitalizovani pacijenti i oni koji su nakon pregleda u bolnici upućeni na kućno liječenjem u periodu od 5. juna do 20. jula 2020. godine, bili prinuđeni da sami kupuju lijekove, jer prilikom pregleda pacijentima koji su osiguranici RFZO nisu izdavano ovjereni recepti od strane ljekara za propisane lijekove.

I nakon naloga Povjerenika OB Novi Pazar nije decidno javnosti pružila odgovor niti iznijela razloge zbog čega ne pruža odgovor na ovo pitanje.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: