20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Rusija izgubila 30.000 vojnika, Ruske snage ušle u Severodonjeck, najveći grad u regiji Donbas

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine ruska vojska je od početka rata izgubila oko 30.000 pripadnika.

Kako je saopšteno, 94. dana ratnih sukoba, ruske snage izgubile 1.330 tenkova, 3.258 oklopnih vozila, 628 artiljerijskih sistema, 930 PVO sistema.

U objavi na društvenim mrežama navodi se da je oboreno 207 ruskih aviona, 174 helikoptera, 503 bespilotne letjelice, 116 krstarećih raketa i uništeno 13 ratnih brodova.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine (GZU) je objavio da su njihove snage unuštile 2.226 ruskih vozila i cisterni, kao i 48 vozila sa posebnm vojnom opremom.

“U protekla 24 sata presretnuto je osam neprijateljskih napada u smjeru Donjecka i Luhanska, uništeno je pet tenkova, deset jedinica borbene oklopne tehnike i četiri neprijateljska vozila. Jedinice PVO uništile su Orlan-10 tipa BPLA. Kao rezultat djelovanja avijacije Vazduhoplovnih Oružanih snaga Ukrajine, uništena je taktička grupa neprijatelja s tehnikom i živom snagom. U Harkivu su vojnici vazduhoplovo-desantne jurišne trupe oborili borbeni helikopter Ka-52”, navodi ukrajinska strana.

Pored toga, navedeno je kako je MiG-29 ukrajinske vojske u Hersonu oborio Su-35 ruskih snaga.

Ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Lugansku i najveći grad u regiji Donbas, koja je još uvek pod kontrolom ukrajinskih snaga, objavila je nova.rs, pozivajući se agnecijske vijesti.

U britanskom izvještaju o ruskim kretanjima u Ukrajini, navodi se da su snage ove države vjerovatno zauzele veći deo grada Lajman, u operaciji koja je uvod za sljedeću fazu njihove ofanzive na Donbas, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

U svom najnovijem ažuriranju, ministarstvo je navelo da je Lajman strateški važan željeznički čvor i pristupna tačka važnim željezničkim i drumskim mostovima preko reke Severski Donjec.

„U narednim danima, ruske jedinice u toj oblasti će verovatno dati prednost forsiranju prelaska rijeke. Za sada, glavni napori Rusije vjerovatno ostaju 40 kilomatara istočno, oko džepa Severodonjeck, ali mostobran u blizini Lajmana bi Rusiji dao prednost u sljedećoj fazi ofanzive na Donbas, kada će vjerovatno nastojati da napreduje ka ključnim ukrajinskim gradovima, dublje u Donjeckoj oblasti“, navodi se.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Hersonskom oblasti i delom Zaporoške oblasti, javljaju svjetske agencije.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: