26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Ruski gubici-10 aviona, 7 helikoptera, 80 tenkova, 516 oklopnih vozila, 2800 vojnika

Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Oko 04:30 sati po lokalnom vremenu počeo je raketni napad na glavni grad, što je potvrdio i ukrajinski predsjednik, ali savjetnik ukrajinske vlade u međuvremenu se javio s informacijom da je srušen ruski avion i da su spriječene dodatne akcije ruske vojske.

16.00  Prema informacijama Ministarstva odbrane Ukrajine, ruska vojska je u dosadašnjim borbama izgubila 10 aviona, 7 helikoptera, 80 tenkova, 516 oklopnih vozila razne vrste te oko 2800 vojnika.

14.37 Rusija je spremna da pošalje svoju delegaciju u Minsk na razgovore s Ukrajinom, rekao je novinarima Dmitrij Peskov, press sekretar predsjednika Ruske Federacije.

“Kao što znate, danas je predsjednik Ukrajine najavio spremnost da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine. U početku je Vladimir Putin rekao da je svrha operacije da pomogne LNR i DNR, uključujući i demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine. A to je, ustvari, sastavna komponenta neutralnog statusa. U tom kontekstu, kao odgovor na prijedlog Zelenskog, Vladimir Putin je spreman da u Minsk pošalje rusku delegaciju na nivou predstavnika Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova i administracije predsjednika na pregovore s ukrajinskom delegacijom”, ​​rekao je Peskov.

14.30 Nevjerovatne slike stižu iz Ukrajine. Pojedini ukrajinski patrioti vlastitim tijelima pokušavaju zaustaviti Ruskog agresora stajući ispred vozila u pokretu! 

13.55 U razgovoru s predsjednicima Crvenog križa Ukrajine i Rusije, predsjednik Turskog Crvenog polumjeseca Kerem Kınık je izjavio da je zabrinut zbog moguće izbjegličke krize i da bi svi humanitarni akteri trebali aktivnije djelovati kako se to ne bi dogodilo.

Tokom susreta predsjednik Crvenog polumjeseca Kerem Kınık je poručio: “Spremni smo za sve vrste humanitarne pomoći ukrajinskom Crvenom križu. Šaljemo konvoj humanitarne pomoći u regiju za hitne humanitarne potrebe. Naš tim Crvenog polumjeseca seli se u regiju sa skladišnim šatorima, šatorima za skloništa od katastrofe za ljude koji su napustili svoje domove i mobilna ugostiteljska vozila koja će također biti podrška našim evakuiranim građanima.”

Nakon događaja tokom dana, Ukrajinski Crveni križ zatražio je potporu Turskog Crvenog polumjeseca kako bi zadovoljio novonastale humanitarne potrebe. Postupajući po ovom zahtjevu, Crveni polumjesec je pripremio tri kamiona humanitarnog materijala za trenutni polazak.

13.00 Na društvenim mrežama pojavljuju slike ruskih kamiona uništenih navodno u blizini Spartakovog stadiona. Još uvijek je nejasno da li je u pitanju jutrošnji neuspješni pokušaj ruskih snaga da se infiltriraju u centar Kijeva ili su ruske snage zaiste toliko napredovale u dubinu glavnog grada Ukrajine.


12.20 Trenutak kada Ruska raketa pada u predgrađe Kijeva i na svu sreću ne eksplodira .


12.15 
Humanitarna katastrofa u najavi. Dolaze informacije da se stvaraju ogromne gužve na granici Ukrajine sa Poljskom gdje hiljade ukrajinskih izbjeglica već 16 sati neuspješno pokušava da uđe u Poljsku.

11.54 Ukrajinske trupe odbile su ruski napad istočno od Chernigiva. Uništeno je 20 neprijateljskih tenkova i 15 drugih vozila.

11.40 Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov:
– Rusija nije promjenila svoju poziciju, naš ultimatum Kijevu je i dalje na snazi
– Rusija želi osloboditi Ukrajinu od ugnjetavanja
– Rusija će osigurati demilitarizaciju Ukrajine

11.10 
Pao je ukrajinski grad Sumi. Ruska vojska “grabi” prema centru Kijeva.

11.05 UEFA je zbog invazije Rusije na Ukrajinu odlučila oduzeti finale Lige prvaka Sankt Peterburgu i prebaciti ga u Pariz. Ova odluka je donesena poslije hitnog sastanka UEFA održanog u petak, 25. februara 2022. godine.

Finale Lige prvaka u sezoni 2021/2022. zakazano je za 28. maj od 21 sat i zvanično će se održati na franucskom Stade de France.

10.40  “Naša procjena od jutros jeste da Rusija nije postigla nijedan od svojih glavnih ciljeva u toku prvog dana invazije”, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace za SkyNews. Velika Britanija smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava “napasti cijelu Ukrajinu”.

10.30 Na društvenim mrežama su se pojavili mnogi video snimci i fotografije koji pokazuju poginule i zarobljene ruske sabotere koji su se u zarobljenim vojnim i civilnim vozilima pokušali infiltritrati u centar Kijeva
09.35 Ruska vojska ušla je u Kijev, tačnije u četvrt Obolon koja je udaljena desetak kilometara od centra grada, i u toku su borbe na ulicama.

Ukrajinske vlasti pozvale su ljude da ostanu u svojim domovima te da pripreme Molotovljeve koktele.

08.51 Ukrajinske snage balističkom raketom gađale su zračnu bazu Millerovo u Rusiji. Inače, Millerovo je grad i središte administrativnog okruga Millerovsky u Rostovskoj oblasti.

 

08.40 Hakerska grupa Anonymous objavila je cyber rat vladi Vladimira Putina nakon što je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

“Neuhvatljivi stručnjaci” objavili su oštru objavu na svom Twitter računu u četvrtak navečer.

“Anonymous je službeno u cyber ratu protiv ruske vlade”, napisali su nešto prije 22 sata. Otprilike 30 minuta kasnije objavili su da su srušili internetsku stranicu TV kanala RT kojeg podržava Kremlj, a koji emitira program u Velikoj Britaniji i žestoko je kritiziran zbog proruskog izvještavanja.

07.30 Po društvenim mrežama šire se stravične slike ruskih bombardiranja ukrajinskih gradova tokom noći. Borbe su ulaskom u noć izgubile na intenzitetu, ali se pojačavala artiljerijska vatra dok su se snage bjelorusko-ruske koalicije pregrupisale. Za to vrijeme Putinove agresorske artiljerijske “orugulje” su uništavale ukrajinsku infrastrukturu u dugim plotunima.

 

7.00: Žestoke borbe vode se u više gradova, a rano jutros su se čule jake eksplozije i u Kijevu, glavnom ukrajinskom gradu.

Oko 04:30 sati po lokalnom vremenu počeo je raketni napad na glavni grad, što je potvrdio i ukrajinski predsjednik, ali savjetnik ukrajinske vlade u međuvremenu se javio s informacijom da je srušen ruski avion i da su spriječene dodatne akcije ruske vojske.

Kako se prenosi, u ovom napadu ima više povrijeđenih.

Rusija napada s kopna, iz zraka i s vode, a u tome ih podržava i Bjelorusija. Na ukrajinske gradove padaju projektili, čuju se sirene, velik broj ljudi napušta gradove.

Prema najnovijim informacijama, dosad je život izgubilo 137 ukrajinskih vojnika i civila te je više od 300 ranjeno. S druge strane, ubijeno je oko 50 ruskih vojnika te je usput oboreno šest aviona i helikopter.

Izvor: https://stav.ba/vijest/ruski-gubici-10-aviona-7-helikoptera-80-tenkova-516-oklopnih-vozila-2800-vojnika/7808?fbclid=IwAR0IfMIt3l7lIw87-e12DnbXTDv-PhSJicy7R1TQpYcSc39MAo5JEBEf4vM

Povezane vijesti

%d bloggers like this: