20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Operativna grupa američke vojske stiže na Baltik, u Letoniju stigli helikopteri “Apach”

Operativna grupa pješadijskog bataljona američke vojske stigla je u baltičke države Estoniju, Letoniju i Litvaniju da pojača prisustvo NATO-a u istočnom dijelu Alijanse, saopšteno je iz Sjevernoatlantskog vojnog saveza.

Padobranci 173. vazdušno-desantne brigade napustili su svoju matičnu bazu u Vićenci u Italiji i stigli u Letoniju nešto poslije ponoći 24. februara, iskrcavajući se iz transportnih aviona na međunarodnom aerodromu Riga. Kada se nastanu, oni će trenirati zajedno sa svojim NATO saveznicima kako bi održali spremnost da odgovore na sve nepredviđene situacije.

Ukupno će na Baltiku biti stacionirano oko 800 vojnika iz 173. vazdušno-desantne brigade.

“Njihov dolazak je dio šireg naleta američkih trupa u Evropu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu”, navedeno je iz sjedišta NATO-a.

– Apači stigli u Letoniju

Oko 20 helikoptera američke vojske AH-64 Apache, iz sastava 12. brigade borbene avijacije, poletjelo je 24. februara sa vojnog aerodroma Katerbah u Ansbahu, u Njemačkoj, gdje su raspoređeni u napred. Dok su u Letoniji, učestvovaće u Saber Strike 2022, vježbi pod vođstvom SAD koja se održava u baltičkim državama.

Apači se pridružuju otprilike 300 vojnika iz 173. vazdušno-desantne brigade američke vojske koji su ranije tog dana stigli na međunarodni aerodrom Riga. Major Skot Kun, portparol američke vojske za Evropu i Afriku, rekao je da je „Raspoređivanje ovih snaga dokaz naše snažne i neprekidne posvećenosti našim NATO saveznicima i partnerima“.

Dodaje se da će 12 dodatnih Apača biti poslato iz Grčke u Poljsku.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: