27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

ISG uoči protesta “Sandžak protiv nasilja”: Sigurnost za sve građane

Uoči protesta “Sandžak protiv nasilja”, zakazanog za večeras u 18 sati na gradskom trgu Isa beg u Novom Pazaru, Inicijativa slobodnih građana je saopštila da se građani Novog Pazara ovim protestom pridružuju zahtjevima sa protesta “Srbija protiv nasilja” jer smatraju da je državna vlast dovela do stvaranja ambijenta porasta nasilja u zemlji, posebno njegujući medije koji promovišu nemoral, nasilje i konstantno krše novinarski kodeks.

Sa prvog protesta “Sandžak protiv nasilja” održanog 26. maja 2023. godine u Novom Pazaru

S obrzirom da je ovo drugi po redu protest “Sandžak protiv nasilja” i da se, kako navode, ambijent nije promjenio, podsećaju da građani Sandžaka također traže reviziju sudskih procesa Skarep, Mavirić i Bakan, najtežu kaznu za svirepog ubicu mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja, otkaz i kazne svim policijcima koji nisu sprečili ubistvo i bekstvo ubice a posebno onim koji su mu pomogli da pobjegne.

Također se zahtjeva javno saopštenje ministra policije u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pjesmama na novi genocid nad Bošnjacima, kao i pooštravanje kazni za svaku vrstu ratnohuškačke retorike i poruka koji šire međunacionalnu i međuversku mržnju i netoleranciju.

“Stvaranje ambijenta u Sandžaku koji će obezbjediti sigurnost, bezbjednost i dobrobit svih građana, promovisati razvoj zajednice i omogućiti svima da žive u harmoniji i prosperitetu”, je jedan od zahtjeva protesta u Novom Pazaru.

Iz ISG-a ističu da se izbori približavaju i da je “primjetan porast prijeteće retorike na društvenim mrežama na neistomišljenike i sve veća aktivnost stranačkih portala koji se polako bude iz zimskog sna, unoseći nemir u živote građana”.

“U svjetlu ovih događaja, izražavamo duboku zabrinutost i apelujemo na nadležne institucije, policiju i tužilaštvo, da pravovremeno reaguju na ovaj porast nakaradne retorike na društvenim mrežama. Neophodno je preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se sprečila dalja eskalacija situacije uoči izbora. Naš apel je usmjeren ka obezbeđivanju mirnog i sigurnog okruženja za sve građane, s ciljem očuvanja integriteta izbornog procesa i demokratskih vrednosti. Pozivamo nadležne institucije da preduzmu adekvatne korake u identifikaciji, praćenju i suzbijanju širenja nasilnih ili prijetećih sadržaja na društvenim mrežama”, piše u pozivu pred današnji protest.

Zaključuje se kako je važno da se ova pitanja tretiraju ozbiljno i da se primjeni zakon kako bi se zaštitila prava građana i očuvala sloboda izražavanja, ali uz istovremeno sprečavanje zloupotrebe ovih platformi za širenje mržnje i nasilja.

“Ohrabrujemo sve građane da budu svjesni uticaja koji imaju na društvenim mrežama i da se odupru negativnom tonu i širenju netolerancije. Samo zajedno, kroz konstruktivni dijalog i poštovanje različitih stavova, možemo izgraditi bolju budućnost za našu zajednicu”, poručili su.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: