26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Islamović: Dudić legalni muftija, oni koji meni žele dobro da ne potpiruju nove razdore

Sead ef. Islamović, imam Hadži Mehove džamije u Novom Pazaru, preko svog fb profila danas je uputio poziv i zamolio sve one koji žele dobro njemu, zajednici i Bošnjacima, da ne potpiruju nove razdore.

“Esselamu alejkum!Draga braćo i cijenjene sestre, drage džematlije, svi znamo da je muftija Mevlud ef. Dudić legalni muftija naše zajednice i našeg naroda. Stoga molim sve one koji žele dobro meni, našoj zajednici i svim Bošnjacima da ne potpiruju nove razdore, jer vidjeli smo kakve posljedice razdori donose zajednici! Molim Allaha da nas sačuva svakog zla, pomogne na istini i da čuvamo naše institucije i principe koje ona ima! Amin!!!”, naveo je u javnoj objavi.

Ovakva reakcija Seada ef. Islamovića uslijedila je nakon posljednjih ispada u javnost muftije Islamske zajednice u Srbiji Mevludina Dudića s jedne, i inicijative za njegovu smjenu, s druge strane, na inicijativu pripadnika islamske zajednice i nekih imama, saznaje SNews.

Foto: Hadži Mehova džamija/fb

Kako se navodi jedan od prijedloga za novog muftiju, zbog autoriteta kod vjernika i stalnog pozivanja na jedinstvo i zbližavanje, je upravo Sead ef. Islamović.

Mevludin Dudić je na visokim pozicijama u islamskoj zajednici od 1993. godine, a 2014. godine je prvi put izabrana za glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji, nakon što se sa te pozicije povukao rahmetli Muamer Zukorlić.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

U posljednjih mejesec dana među vjernicima u Novom Pazaru i Sandžaku, ali i u javnim nastupima predstavnika obe islamske zajednice, je aktuelizirana priča o jedinstvu islamske zajednice.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: