26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus

Islamska zajednica u BiH se ogradila od Cerićeve podrške Kadirovu i Putinu

Bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Preporod.info direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim-ef. Čolić, komentarišući izjavu bivšeg reisu-l-uleme ef. Cerića u kojoj je politiku Rusije u Čečeniji uporedio sa politikom Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini.

Direktor Čolić je naglasio kako je uvaženi dr. Cerić nakon inauguracije predsjednika Republike Čečenije Ramzana Kadirova u Groznom dao izjavu koja izražava isključivo njegov lični stav.

“Inače, bivši reisu-l-ulema Cerić, kao savjetnik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića za islamski svijet, nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta IZ u BiH. Islamska zajednica je organizacija koja ima kanale i procedure prilikom iznošenja zvaničnih stavova, što sa ovom izjavom dr. Cerića nije bio slučaj. Svakako, dr. Cerić kao pojedinac često iskoristi slobodu za izražavanje ličnih stavova, na što ima puno pravo” kazao je direktor Čolić.

Podsjećamo, bivši reisu-l-ulema Mustafa-ef. Cerić je nakon inauguracije predsjednika Republike Čečenije Kadirova za njegov četvrti predsjednički mandat izjavio da Evropa ne želi integrirati Bosnu i Hercegovinu u EU, dok je Moskva integrirala Čečeniju, i da bi Evropa trebala da dođe u Grozni, u Čečeniju, „da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji sa Ramzanom Kadirovim”.

-Cerić: Razime, bolje je bilo da si šutio

Izražavajući žaljenje zbog ove izjave direktora Uprave za vjerske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Cerić je ocjenio da on nije razumio njegov lični stav, kojeg je, navodi, iznio na svom Facebooku u pogledu razlike u odnosu Europske unije prema Bosni i Ruske federacije prema Čečeniji.

Cerić sa tri ina Ramzana Kadirova

“Prije svega nisam se pozivao na stav Islamske zajednice jer Islamska zajednica, koliko mi je poznato, nema stava o tom. Niti sam se do sada ograđivao od izjava i stavova Islamske zajednice, koji su prošli “kanale” i “procedure”. Ali, mogu razumijeti razlog ličnog ograđivanja ili abjuracije ambasadora i direktora Čolića od mog ličnog stava jer je to ograđivanje pod prinudom – ikrahen. U Bošnjaka se najlakše odreči svoga insana. Najteže je stati iza svoga junaka kojeg Beograd hapsi na bosanskoj granici. Takva nam je sudbina! Ambasador i direktor Čolić bi trebao znati da ovdje nije riječ o mom ličnom stavu i njegovom osobnom ograđivanju od mog stava s pozicije čuvara “kanala” i “procedura” Islamske zajednice, već je ovdje riječ o licemjernom i nekorektnom odnosu Europske unije prema Bosni kao žrtvi genocida”, naveo je Cerić ukazavši da u nedogled odgađa se bosansko članstvo u Europsku uniju zato što Bosna ne može usaglasiti svoje prioritetne stavove sa negatorima genocida.

Prema njegovom mišljenju Bošnjaci – muslimani se moraju otvoriti prema svim stranama svijeta, a ne zatvarati se u sebe i ograničavati se samo na jednog prijatelja ma koliko on bio dobronamjeran, kao i da je integracija Čečenije u Rusku Federaciju dobar primjer za Europsku uniju šta treba da uradi s Bosnom nakon genocida.

“Ti ćeš se Razime ograđivati od mojih stavova, koji nisu prošli koz “kanale” i “procedure” Islamakse zajednice, a naš narod će živjeti u strahu od novog genocida. Razime, bolje je bilo da si šutio! Spas je u šutnji ako ne znaš pravo govoriti! To ti je moj bratski savjet jer imam više iskustva i znanja od tebe u artikuliranju muslimanskih stavova u domovini i svijetu!”, napisao je Cerić na svom fb profilu.

Bivši reis IZ-e u Bosni Hercegovini integracija Čečenije u Rusku Federaciju dobar primjer za Europsku uniju šta treba da uradi s Bosnom nakon genocida – rekoh, bio bih sretan kada bi to ubrzalo bosansko članstvo u Europsku uniju.

On je objavio da je 6. oktobra prisustvovao inauguraciji predsjednika Republike Čečenije Ramzana Kadirova u Groznom za njegov četvrti predsjednički mandat.

Istovremeno grad Grozni je obilježio svoju 203. godišnjicu, da Čečečnio imaju svoj dom, domovinu, republiku i iznad svega sretni su i zadovoljni što imaju mir, sigurnost i procvat društva na čelo svoga vođe Ramzana Kadirova.

Na marginama međunarodne konferencije o islamu, nekadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Mustafa ef. Cerić, koji je na toj dužnosti bio od 1993. do 2012. godine, susreo se krajem marta 2019. godine Groznom, glavnom gradu Čečenije, sa predsjednikom te republike u okviru Ruske Federacije, Ramzanom Kadirovim.

Tom skupu koji je organizirao Kadirov prisustvovao je i muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud ef. Dudić.

Međunarodna religijska konferencija “Islam je poruka milosti i mira” održana se u Moskvi i Groznom od 28. do 30. marta. Na konferenciji se raspravlja o odnosima Rusije i islamskog svijeta, problemima islamofobije, pitanjima terorizma i drugim međunarodnim problemima.

Izvor/Foto: preporod.info, radiosarajevo.ba, .facebook.com/DrMustafaCeric.Official, SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: