24 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Turska

Izbori u Turskoj: Za Erdogana i AK Partiju glasali građani porijeklom iz Sandžaka i Bosne

Prema preliminarnim rezultatima u većini kvartova u Istanbulu, Bursi i Izmiru i mjestima gdje žive građani Turske porijekom iz Sandžaka i Bosne najviše glasova osvojio je aktuelni predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan i AK Partija.

Predizborni skup AK Partije na Bayrampaši

AK Partija je u Istanbulu dobila najviše glasova na Bayrampaši, Gazi Osmanpaši, Pendiku, Kocaeliju, a izgubila u Kartalu.

Za Erdogana je glasalo najveći broj građana u opštinama Bagcilar i Šile, gdje također u znatnom broju žive građani porijeklom sa ovih prostora.

AK Partija je u Bursi pobjedila u svim opštinama, pokazuju zvanični preliminarni podaci.

U Izmiru, jedina opština gdje je AK Partija pobjedila je kvart Kemalpaša, gdje živi veliki broj građan bošnjačkog porijekla.

Na juče održnim predsjedničkim izborma u Turskoj, na osnovu 99,86 obrađenih birališta, Recep Tayyip Erdogan osvojio je 49,50 posto glasova, Kemal Kilicdaroglu 44,89 posto, Sinan Ogan 5,17 posto, a Muharrem Ince 0,44 posto glasova, objavila je Agencija Anadolije.

Republikanska koalicija koju predvodi Erdoganova AK Partija, s preko 49 posto glasova osvojila je većinu poslaničkih mjesta. Slijedi opozicioni Nacionalni savez, predvođen Narodnom republikanskom strankom (CHP), sa 35 posto osvojenih glasova.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,75 posto.

Građani Turske u nedjelju su glasali na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: