19 Aprila, 2024
Zanimljivosti Život

Jabuka – simbol zdravlja

Pred nama je čitav spektar različitih sorta jabuka. Bilo da su crvene, žute ili zelene, bilo da su sočne, kisele, slatke, velike ili male jabuka ne gubi svoje bogatstvo vitamina i minerala. Jabuka je riznica vitamina koja se gaji na hiljade godina unazad širom Azije i Evrope.

Kod nas je jabuka najzastupljenije voće. Drvo jabuke potiče iz Turske, a tokom kultivisanja dobili smo razne vrste kako sorte i oblika tako i ukus jabuka. U svijetu se godišnje proizvede oko 70 miliona tona jabuka, polovina od toga je u Kini, za njom je Amerika pa Turska. Postoje razne vrste jabuka a kod nas se najviše uzgajaju slatko kiselaste ajdaret, zeleno kisele Greni Smit, zatim slatki mus i zlatni delišes. Neke se koriste sveže, a neke za sokove i kaše od jabuka.

Obično su najzdravije one jabuke koje su pegave i na oko ne izgledaju lijepo, izgledaju neobično i nesavršeno, takve su domaće neprskane jabuke.

Obilni sadržaj polifenola ( mukronutrijenti vitamini u voću) je taj što su jabuke posebno zdrave i preporučuje se često konzumiranje. Fikonutrijenti se u jabukama koncetrišu u jedinstvenim kombinacijama koji su potrebni našem organizmu. Jabuka obiluje enzimima koji se nalaze u kori jabuke.

Jabuka sadrži:
– ugljeni hidrati- 25 grama;
– dijetalna vlakna- 4 grama i
– šećer- 19 grama.

Najvećim dijelom jabuka se sastoji od ugljenih hidrata i šećera kao energetskog pogona za čovjekov organizam. Sadržaj fruktoze i glukoze čine organizam zdravim, vitalnim i daje mu energiju. Jabuka povećava koncetraciju, a smanjuje umor i što je veoma važno hranu brzo vari. Vlakna koja jabuka sadrži, upija tečnost u želucu, bubri i organizmu daje osjećaj sitosti. Najveća vrijednost jabuke je njen sadržaj vitamina, minerala i bogastvo antioksidantima.

Jabuka je riznica vitamina:

-vitamin A – 2%;
– vitamin C- 14%;
– vitamin E- 2%;
– vitamin K- 4%;
– tiamin- 2%;
– vitamin B6- 4%;
– kalcij- 1%;
– gvožđe – 1%;
– magnezijum- 2%;

– fosfor- 2%;

– kalij- 6%;

– bakar- 2%;

– mangan -3%.

Bogat sadržaj kalija je koristan za zdravo mršavljenje, vitamin C za imunitet…zato je jabuka prirodna preventiva ptotiv prehlade, virusa, bakterija čak i raka.

Ako jabukom zamijenimo slatkiše, kolače i grickalice, osjećaćemo se zdravo i osvježeno. Svaki dan jedna jabuka oraganizam obogatimo vitaminima koji su nam potrebni za taj dan. Jabuka zdravlja vrijedi!

Povezane vijesti

%d bloggers like this: