Jabuka – simbol zdravlja
![](https://i2.wp.com/www.snews.rs/wp-content/uploads/2021/02/j.jpg?resize=1140%2C620&ssl=1)
Pred nama je čitav spektar različitih sorta jabuka. Bilo da su crvene, žute ili zelene, bilo da su sočne, kisele, slatke, velike ili male jabuka ne gubi svoje bogatstvo vitamina i minerala. Jabuka je riznica vitamina koja se gaji na hiljade godina unazad širom Azije i Evrope.
Kod nas je jabuka najzastupljenije voće. Drvo jabuke potiče iz Turske, a tokom kultivisanja dobili smo razne vrste kako sorte i oblika tako i ukus jabuka. U svijetu se godišnje proizvede oko 70 miliona tona jabuka, polovina od toga je u Kini, za njom je Amerika pa Turska. Postoje razne vrste jabuka a kod nas se najviše uzgajaju slatko kiselaste ajdaret, zeleno kisele Greni Smit, zatim slatki mus i zlatni delišes. Neke se koriste sveže, a neke za sokove i kaše od jabuka.
Obično su najzdravije one jabuke koje su pegave i na oko ne izgledaju lijepo, izgledaju neobično i nesavršeno, takve su domaće neprskane jabuke.
Obilni sadržaj polifenola ( mukronutrijenti vitamini u voću) je taj što su jabuke posebno zdrave i preporučuje se često konzumiranje. Fikonutrijenti se u jabukama koncetrišu u jedinstvenim kombinacijama koji su potrebni našem organizmu. Jabuka obiluje enzimima koji se nalaze u kori jabuke.
Jabuka sadrži:
– ugljeni hidrati- 25 grama;
– dijetalna vlakna- 4 grama i
– šećer- 19 grama.
Najvećim dijelom jabuka se sastoji od ugljenih hidrata i šećera kao energetskog pogona za čovjekov organizam. Sadržaj fruktoze i glukoze čine organizam zdravim, vitalnim i daje mu energiju. Jabuka povećava koncetraciju, a smanjuje umor i što je veoma važno hranu brzo vari. Vlakna koja jabuka sadrži, upija tečnost u želucu, bubri i organizmu daje osjećaj sitosti. Najveća vrijednost jabuke je njen sadržaj vitamina, minerala i bogastvo antioksidantima.
Jabuka je riznica vitamina:
-vitamin A – 2%;
– vitamin C- 14%;
– vitamin E- 2%;
– vitamin K- 4%;
– tiamin- 2%;
– vitamin B6- 4%;
– kalcij- 1%;
– gvožđe – 1%;
– magnezijum- 2%;
– fosfor- 2%;
– kalij- 6%;
– bakar- 2%;
– mangan -3%.
Bogat sadržaj kalija je koristan za zdravo mršavljenje, vitamin C za imunitet…zato je jabuka prirodna preventiva ptotiv prehlade, virusa, bakterija čak i raka.
Ako jabukom zamijenimo slatkiše, kolače i grickalice, osjećaćemo se zdravo i osvježeno. Svaki dan jedna jabuka oraganizam obogatimo vitaminima koji su nam potrebni za taj dan. Jabuka zdravlja vrijedi!
Najnoviji komentari