Aktuelno Društvo Lifestyle Novi Pazar

Kad automobili utihnu, a Pazarci prošetaju

Novopazarska glavna ulica Stevana Nemanje za šetače dobija drugu dimenziju kada u njoj nema saobraćaja.

U petak i subotu je kao probna varijanta usvojena odluka Gradskog vijeća da se u vremenu od 21-23 sata zabrani saobraćanje vozilima ovom ulicom.

Ovom odlukom se htjela postići manja zagađenost od izduvnih gasova i podići svijest vozačima na bespotrebnu upotrebu automobila u najfrekfentnijoj ulici, ali i pružiti mogućnost građanima Novog Pazara da prošetaju ovom ulicom bez svakodnevne buke i zauzetih trotoara.

Većina gostiju je nakon zatvaranja kafića i restorana, ali i ostalih koji su izašli na “zdravu šetnju”, u 21 sat pohrlila u novu pješačku zonu da osjeti čari šetnje u ulici koja u večernjim satima uglavnom služi za “okretanje krugova” i reklamiranje najnovijih automobila.

Koliko je samo 2 sata “slobode” ove ulice značilo u ove dvije prohladne noći pokazuju i fotografije iz Stevana Nemanje, sa pregršt šetača.

Za to vrijeme, pješačka zona u 28. novembra je bila skoro prazna, ili sa samo par prolaznika.

Komentari onih koji su šetali u subotnjoj večeri najbolje odslikavaju koliki je značaj da se bar u večernjim satima, svakoga dana, ova ulica pretvori u pješačku zonu.

“Hoćemo da u svom gradu prošetamo sa svojim društvom i djecom gradskim ulicama, da se umjesto automobila čuje dječija graja i smijeh”, bio je jedan od mnogobrojnih pozitivnih komentara koji se mogao čuti večeras.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: