20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Kampanja BNV-a za Popis 2022: Bošnjaci, svjedočimo da jesmo

U okviru kampanje za što veći odziv Bošnjaka na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji Bošnjačko nacionalno vijeće je u sandžačkim gradovima, na više mjesta, istaklo bilborde sa porukom kako Bošnjaci treba da se izjasne.

Na sjevernoj tabiji Bedema u Novom Pazaru jutros je istaknut transparent “Bošnjaci, svjedočimo da jesmo. Nacionalnost; Bošnjak, jezik: Bosanski, vjera: islam”.

Bošnjačko nacionalno vijeće je bilborde sa porukom kako da se izjasni postavilo na više putnih prava, cntralnim ulicama i ulazima u grad u gotovom svi sandžačkim gradovima.

Predstavnici BNV-a su obilaskom opština i susretima sa predstavnicima lokalnih samouprava u cilju afirmacije i davanja značaja popisu kampanju započeli početkom avgusta.

Republički zavod za statistiku (RZS) Srbije, od 1. do 31. oktobra 2022. godine, sprovodi Popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

Kako ukazuju iz RZS strategije i politike za unaprjeđenje položaja pripadnika nacionalnih manjina, definišu se i realizuju na osnovu popisnih podataka.

“Podaci o etničkom sastavu stanovništva nam pomažu da bolje razumjemo kulturološke raznolikosti i položaj nacionalnih manjina u društvu, kao i da pratimo migratorne tokove i druge karakteristike etničkih zajednica. Popisni podaci su posebno važni za definisanje i realizaciju brojnih strategija i politika za unaprjeđenje položaja pripadnika nacionalnih manjina. Iz tog razloga je zvanična statistika u svim popisima od 1948. do 2011. godine posvećivala posebnu pažnju etničkim odlikama stanovništva”, navedeno je iz RZS.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je najsveobuhvatniji i najvažniji izvor statističkih podataka. Ovi, potpuni, kvalitetni i međunarodno uporedivi statistički podaci su od vitalnog značaja za različite analize i planiranje na nivou države i na lokalnom nivou, poput ️analize i ocjene stanja u ekonomskom i društvenom razvoju zemlje, ️analize demografske situacije i migracionih tokova; izrade i mjerenja uspješnosti realizacije strategija, investicionih i razvojnih planova, ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina koja proističu iz pojedinih zakona, definisanja stepena urbanizacije, i slično.

Popis tokom oktobra biće sproveden na način da se po prvi put podaci unose elektronski i pružiće mogućnost da podatke trenutno odsutnih, mogu dati članovi porodice ili komšije, što je po preporuci BNV-a veoma značajno zbog toga što je veliki broj Bošnjaka Sandžaka, zbog poslova privremeno odsutan ili boravi u inostranstvu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: