26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Novi Pazar

Kasni posao od 195 hiljada eura, radnici probili zid tvrđave

Za rekonstrukciju Kule motrilje na Novopazarskoj tvrđavi iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je prošle godine, tenderom, izdvojeno 22,7 miliona dinara (oko 195 hiljada eura).

Na tom kulturno-historijskom objektu i dalje se izvode radovi. Oko osmougaone kule je urađen armirani betonski kanal, a radnici su danas probili i zid rekonstruisanog zida koji se naslanja na Kulu.

U martu 2021. godine je najavljeno da će radovi biti završeni za 120 dana i da će ona biti otvorena za građane. Posao za izvođenje glavnih građevinskih i konzervatorskih radova je poveren beogradskoj firmi „Koto“. Radove izvodi novopazarska firma “Krov”.

Otvaranje rekonstruisanog simbola Novog Pazara je nekoliko puta najavljivano, a trenutno se izvode radovi na odvodu otpadnih voda, saznaje SNews.

Projektom je predviđeno dobijanje prostora od pet međusobno povezanih nivoa za galerijski i izložbeni prostor i multifunkcionalne dvorane. Također je predviđeno da unutar Kule budu kafeterija i mokri čvorovi.

Na obnovljenom krovu Kule, sagrađene u 17. vijeku, je tokom ovih radova postavljen i krovni prozor, što odudara od autentičnosti objekta iz tog perioda.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i direktorka republičkog Zavoda za zaštitu spomenika Dubravka Đukanović sredinom jula 2021. godine obišli su radove na rekonstrukciji kule Motrilje u gradskom parku i tada najavili da će biti gotova za dva mjeseca.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: