24 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

Kineski „Ski Eye“ pokupio glasove vanzemaljca, Amerikanci tvrde da je to “radiozagađenje”

Internet je prepun glasina da je Kina možda pokupila signale vanzemaljske civilizacije. Ali nemojte se previše uzbuđivati, kažu stručnjaci, prenosi Space.com.

Signal je, kako se zaključuje, skoro sigurno posljedica radio smetnji sa džinovskim radio teleskopom.

Vijesti su usredsređene na posmatranja kineskog „Ski Eye“ — sfernog radio teleskopa sa otvorom od pet stotina metara (FAST), koji se nalazi u jugozapadnoj provinciji Guizhou.

U jednom izvještaju, koji je izdao državni dnevnik nauke i tehnologije, citira se Zhang Tonjie, glavni naučnik tima za pretragu vanzemaljskih civilizacija čiji su suosnivači Pekinški normalni univerzitet, Nacionalna astronomska opservatorija Kineske akademije nauka i Univerzitet Kalifornije, Berkli (Berkeley).

Izvještava se da je Zhang rekao da je tim uočio dva skupa intrigantnih signala 2020. dok je pregledavao FAST podatke prikupljene 2019. Još jedan signal je očigledno otkriven ove godine u podacima prikupljenim o ciljevima egzoplaneta.

Međutim, Zhang je navodno takođe podvukao mogućnost da su signali proizvodi radio smetnji. Navodno se prate FAST zapažanja. (Priča o časopisu Science and Technologi Daily je od tada uklonjena sa sajta izdanja.)

Da bi stekao neku perspektivu o BRZIM glasinama, Inside Outer Space se obratio Denu Werthimer, predsjedavajućem SETI (Potraga za vanzemaljskom inteligencijom) Marilin i Watson Alberts u Odjeljenju za astronomiju i Laboratoriji za svemirske nauke na Univerzitetu Kalifornije, Berkli, koji radi sa istraživačima SETI Pekinškog normalnog univerziteta.

Werthimer je “bacio hladan tuš” na mogućnost da su BRZE signale proizveli napredni vanzemaljci.

„Ovi signali su od radio smetnji; oni su posljedica radio zagađenja od Zemljana, a ne od vanzemaljaca. Tehnički izraz koji koristimo je ‘RFI’ — smetnje radio frekvencije. RFI može doći od mobilnih telefona, TV predajnika, radara, satelita, kao što je kao i elektronika i kompjuteri u blizini opservatorije koji proizvode slab radio prenos“, rekao je Vertimer.

„Sve signale koje su do sada otkrili istraživači SETI-ja proizvela je naša sopstvena civilizacija, a ne neka druga civilizacija“, dodao je Werthimer.

Ocjenio je da „postaje teško vršiti SETI posmatranja sa površine naše planete. Radio zagađenje je sve gore, kako se gradi sve više predajnika i satelita. Neke radio opsege je postalo nemoguće koristiti za SETI.“

Werthimer je rekao da bi Zemljani možda na kraju morali da odu na drugu stranu Mjeseca da bi obavili SETI posao.

„Radio teleskop na zadnjoj strani Meseca bio bi zaštićen od svih radio zagađenja naše planete“, poručio je on.

Foto: Twitter/ EDNewsChina

Izvor: space.com, Leonard David 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: