20 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Ekonomija

Crna Gora zbog poskupljenja ukinula PDV na hljeb

Skupština Crne Gore usvojila zakonske prijedloge koji se tiču ukidanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) na hljeb i akcize na plastiku koja se koristi kao ambalaža u industriji hrane i pića.

Ova odluka za koju su glasala 54 poslanika vlasti i opozicije je donešena kao odgovor na svakodnevna poskupljenja hrane

Smanjenje PDV-a na hljeb sa sadašnjih sedam na nula odsto, uticaće i na smanjenje cijene hljeba u Crnoj Gori. Hljeb je od početka godine poskupio 30 odsto i sada jedna vekna košta 0,80 eura.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u kojima je predviđeno ukidanje PDV-a na hljeb i Predlog dopune Zakona o akcizama kojom je propisano da se od akciza izuzmu proizvodi od plastike, podnijeli su poslanici SD-a Damir Šehović, Ivan Brajović i Boris Mugoša.

Šehović je tokom obrazlaganja zakona u Skupštini kazao da bi ova dva predloga trebalo da riješe probleme koji tište građane.

„Prvim zakonom želimo da smanjimo PDV na hljeb sa sadašnjih sedam odsto na nula odsto i da time doprinesemo da se cijena ove osnovne životne namirnice, koja je početkom godine poskupila 30 odsto, smanji, ali i da se stane na kraj jednoj nepoštenoj i nepravednoj praksi da država zarađuje na povećanoj cijeni hljeba“, poručio je Šehović.

On tvrdi da država zarađuje na način što je cijena povećana, a PDV je ostao nepromijenjen.

„Usvajanjem ovog zakona rješavamo te devijacije koje i te kako imaju odraz na životni standard najšire kategorije stanovništva. Odlučili smo se da to učinimo obaranjem stope PDV-a, jer cijenimo da je to pravedno rješenje“, smatra Šehović.

Izvor: AA, RTCG, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: