16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Arhivski materijal o Kuli Džephani stiže u BNV iz Osmanskog arhiva

Arhivska građa o novopazrskoj Kuli Džephani, čija je rekonstrukcija u toku, stići će iz Osmanskog arhiva u Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Foto: BNV

Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Osman Pešmen posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i tom prilikom se sastao sa predsjednicom Misalom Pramenković.

“Povod sastanka je bio predaja arhivskog materijala iz Osmanskog arhiva u Republici Turskoj Bošnjačkom nacionalnom vijeću, koji se odnosi na kulturno-historijski spomenik u Novom Pazaru pod nazivom “Kula Džephana” i bit će od koristi za njenu obnovu”, saopšteno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka.

Foto: BNV

Delegaciju Vijeća, pored predsjednice, činili su predsjednik Izvršnog odbora Fuad Baćićanin i sekretar Samer Jusović.

Prvo arheološko iskopavanje sjeverne tabije – Bedema novopazarske tvrđave, jedan je od najbitnijih projekata muzeja i grada Novog Pazara, počelo je 2019. godine i, sa rezultatima istraživanja iz novembra 2021. godine, pronađeni su dokazi bacaju novo svjetlo na historiju grada i čitave regije.

-Primjer pokušaja skrnavljenja kulturno-historjskog spomenika

Grad Novi Pazar je u oktobru saopštio da je započeta je prva faza radova na projektu konzervacije i restauracije Sjeverne tabije, odnosno kule Džephane, koji je izradio Republički zavod za zaštitu spomenika.

Nakon što su objavljene ilustracije iz projektao obnove Džephana na kome je prrikazan u porušenom obliku sa staklenom kapsulom u unutrašnjosti, a zindan je nadkriven staklenim pločama, Bošnjačko nacionalno vijeće je u oktobru prošle, 2023. godine pozvalo Grad Novi Pazar da odbaci predstavljeni izgled kule Džephane i zindana na Bedemu i da se obnova izvrši u autentičnom obliku, te da će u nauci ostati ostati kao primjer pokušaja skrnavljenja kulturno-historjskog spomenika.

“Ne smije se pristupiti istraživanju, a posebno novim rješenjima u zaštiti i obnovi ili revitalizaciji kulturno – historijskih objekata i arheoloških lokaliteta od posebnog značaja za bošnjački narod i zajednicu bez prethodnog odobrenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje bi kroz svoje odbore i stručna tijela dalo adekvatno mišljenje“, navodi se u dokumentu BNV-a, usvojenom nakon okruglog stola „Zaštita kulturno-historijskog naslijeđa, osvrt na kulu Džephanu“.

Radovi na obnovi i rekonstrukciji Kule Džephane, iako je ministar turizma i omladine Husein Memić izjavljivao da je ministarstvo na čije je ćelu za ovaj projekat izdvojilo 24 miliona dinara, a troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije finansirao Grad Novi Pazar, još nisu počeli.

Izvor: M.H. Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: