29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Kod Raške registrovan zemljotres 2.9 jedinica Rihterove skale

U regionu mesta Raška jutros u 06:04 satı po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 2.9 jedinica Rihterove skale, saopštio je Republički seizmološki zavod (RSZ) Srbije.

Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na IV stepena Merkalijeve skale. Kako je navedeno zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Intezitet po tzv. “Merkalijevoj skali, za IV stepen mnogi osjećaju zemljotres kada se nalaze u zgradi, dok ga izvan zgrade osjeća vrlo mali broj ljudi. Manji broj se probudi iz sna. Nivo vibracija nije zastrašujući. Vibracije su umjerene. Prisutni posmatrači osjećaju slabo podrhtavanje ili ljuljanje zgrade, sobe ili kreveta, stolice, itd., navodi se u opisu seizmičkog intenziteta Evropske makroseizmičke skale “EMS-98”.

Od juče je u Srbiji i zemljama regije registrovano više potresa od koji je bio najjači na Goču, sonoć oko 18 sati, jačine 3,7 stepeni po Rihteru, 5-6 intenziteta. Potresi manjeg intenziteta su zabilježeni u Kragujevcu, Blaževu (Kopaonik), Valjevu, kao i mjestu Boljanići kod Pljevalja. Od juče je u Srbiji i zemljama regije registrovano više potresa od koji je bio najjači na Goču, sonoć oko 18 sati, jačine 3,7 stepeni po Rihteru, 5-6 intenziteta.

Foto: RSZ

Povezane vijesti

%d bloggers like this: