Aktuelno Društvo Zdravlje

Krizni štab pooštrio epidemiloške mjere, od ponedjeljka srednje škole na online

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba donijeta je odluka da za vikend, od subote u podne do ponedeljka u 6 sati bude zatvoreno sve osim cvjećara, prehrambenih radnji, pumpi, apoteka i dostava hrane.

Edipemiolog i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon saopštio je danas da je to tijelo odlučilo da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 sati u subotu do šest sati u ponedjeljak ujutru.

Kon je na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba naveo da za predstojeći vikend na skijalištima na planinama neće raditi praktično ništa, to jest ni kafići ni prodavnice.

Što se tiče ostalog dijela Srbije, u subotu će sve raditi do podneva, zbog Zadušnica, a poslije 12 sati do ponedeljka u 6 sati radiće samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe, objasnio je on.

Takođe, kako je prenio, donijeta je odluka da od ponedjeljka srednje škole prelaze na onlajn nastavu, najavivši da će sljedeći sastanak Kriznog štaba biti održan u utorak.

On je, odgovarajući na pitanje o tome da li pogoršanje epidemiološke situacije može da utiče na tok vakcinacije, istakao da nema razloga da se ona ne nastavi, poručivši da je to trenutno najvažnija preventivna mjera.

“Samo je vakcina barijera koja može zaustaviti širenje virusa”, naglasio je Kon, objasnivši da je imunitet koji se dobija vakcinacijom veći i od onog koji se stvara kod lica koja su preležala COVID-19.

Prema njegovim riječima, asimptomatski oboljeli nemaju krajnji imunitet zbog čega se posebno za rizične grupe preporučuje vakcinacija.

Kon je ukazao na to da ulazimo u sljedeću fazu imunizacije i da će sve više građana biti pozivano na vakcinaciju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: