Aktuelno Politika Regija

Kurti objavio nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ASMM)

Nakon jučerašnjeg odbijanja predstavljenog nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, tokom sastanka na visokom političkom nivou Beograda i Prištine u Briselu, premijer Kosova Albin Kurti predstavio je svoju viziju nacrta statuta zajednice, prenosi Anadolija.

Upravljački tim je danas predstavio nacrt statuta „ASMM“. Sada su povučeni. U osnovi se ne slažem sa nacrtom. To predstavlja želju za Republikom srpskom na Kosovu. Evo vizije koju sam danas predstavio za sprovođenje čl. 7. Osnovnog ugovora, objavio je Kosovski premijer Albin Kurti

Kurti je u objavi na Twitteru ponovio da je za Kosovo neprihvatljiv nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji je predstavio Upravljački tim zato što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Kurti je u objavi svoje vizije, koje je prezentovao i sinoć u Briselu, naveo da nacrt statuta mora biti u stanju da ispuni određene elemente, kao što je pružanje prilike pripadnicima srpske zajednice na Kosovu da promovišu i zaštite svoje interese kroz samoupravni okvir.

Dalje je istakao da statut treba da promoviše neteritorijalni projekat, gde će svi Srbi na Kosovu biti funkcionalno predstavljeni “u skladu sa principom jednakosti pred zakonom i nediskriminacije, na osnovu kojeg svi Srbi na Kosovu ostvaruju svoje pravo na slobodno udruživanje radi odbrane ili zalaganja za politička, nacionalna, kulturna, socijalna, ekonomska prava i ciljeve i drugo”.

Kurtijev nacrt statuta zajednice predviđa obezbeđivanje direktnog kanala komunikacije sa Vladom Kosova, između ostalog, kroz učešće u Konsultativnom veću za zajednice.

“Pružaće mogućnost da se finansira iz budžeta Vlade Kosova, međunarodnih organizacija, institucija trećih zemalja i donacija, uključujući i Srbiju, a sve to mora da prođe kroz procedure i propise Ministarstva finansija Kosova. Predvideće mogućnost saradnje sa svim institucijama, uključujući i opštine, u cilju podrške njihovom radu i misiji svojih članova”, navodi se u nacrtu.

Zajednica će u potpunosti priznati ustavne karakteristike Republike Kosovo kao što su poštovanje nezavisnosti, jedinstvo institucionalnog sistema, teritorijalni integritet i doprineće njenoj punoj realizaciji u praksi.

Važećim zakonima obezbediće mogućnost ostvarivanja nekih neprofitnih usluga kroz stvaranje udruženja u oblasti kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja, kao i udruženja istraživača i drugih, za izražavanje, unapređenje i razvoj srpskog identiteta.

Pored ostalog, obezbediće proceduru registracije u vladinom organu Kosova odgovornom za opštu upravu i procedure za poštovanje zakona Kosova na snazi. Obezbediće i promovisaće poštovanje političkog pluralizma, slobode govora, slobode udruživanja i prava na slobodnu odbranu političkog i verskog identiteta Srba na Kosovu.

https://www.facebook.com/photo?fbid=706650381468193&set=a.321112296688672

U međuvremenu, ministar administracije lokalne samouprave Kosova Elbert Krasniqi razrešio je dužnosti Upravljački tim za izradu nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Krasniqi je u objavi na Facebooku napisao da je nakon jučerašnjeg predstavljanja u Briselu nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, prema nadležnostima koje su date Upravljačkom timu Briselskim sporazumom iz 2013. i 2015. godine, ovaj tim sada bez statusa.

“Dakle, danas, 3. maja 2023. godine, odlučio sam da razrešim dužnosti članove ovog Upravljačkog tima koji čine Danijela Vujičić, Jelena Bolović, Igor Kalamar i Dejan Radojković“, napisao je Krasniqi.

Izvor: AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: