27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija

Kurti: Temeljne vrijednosti Vijeća Europe prirodno dolaze u naše dobro

Premijer Kosova Albin Kurti uputio je zahvanost svima onima koji su doprinjeli članstvu te zemlje u Vijeće Evrope.

“Dvije i po godine neumoljivog sistemskog, institucionalnog i političkog rada. Deseci državnih dužnosnika aktivno svaki dan posvuda.


Prvi korak javnog uspjeha bio je sastanak veleposlanika u Vijeću Europe 24. aprila 2023. drugi korak je bio jučer na sjednici Odbora za politička pitanja, treći korak će biti Parlamentarna skupština 18. aprila 2024. i posljednje mjesec dana članstva tada, u maju, na sjednici Vijeća ministara zemalja članica”, naveo je Kurti u objavi na društvenim mrežama, .

Uputio je javnu zahvalu svima onima koji su se angažirali i doprinijeli da ovog proljeća postanemo član Vijeća Europe, posebno potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih poslova i dijaspore, Donika Gervalla-Schwarz, zamjenici ministra, Kreshnik Ahmeti, grupi zastupnika na čelu sa potpredsjednikom Skupštine Saranda Bogujevci, i ambasadoru u Strazburu, Lulzim Hiseni.

“Veliki uspjeh za naš narod i državu, nova prilika za građane Kosova. Temeljne vrijednosti Vijeća Europe, tj. demokracija, vladavina prava i ljudska prava, prirodno dolaze u naše dobro”, poručio je Kurti.

Komitet za politiku i demokratiju Vijeća Evrope odobrio je 27. marta izvještaj izvjestiteljke za Kosovo Dore Bakojanis, u kome se navodi da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravna članica Vijeća Evrope, objavio je RTK.

Srbijanski ministar anjskih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić izjavio je da “nije u redu” što je taj prijedlog podnijela Grkinja Dora Bakojanis, “zato što je Srbija prema Grčkoj bila veoma korektna”, te da ona nije bilo ko, “ona je iz porodice Micotakisa, ona je sestra premijera“.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: