16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Ministarstvo: Upišite djecu u školu na maternjem jeziku

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog uputilo je poziv da djeca upišu prvi razred osnovne škole na maternjem jeziku, prenosi Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) na svom sajtu.

U saopćenju Ministarstva ističe se da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice.

“Povodom početka upisa djece u prvi razred osnovne škole za školsku 2024/2025. godinu, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog poziva pripadnike nacionalnih manjina da djecu upišu na nastavu na maternjem jeziku”, navodi se.

Ministarstvo podsjeća da pripadnici nacionalnih manjina u našoj državi imaju pravo da djecu upišu u razrede u kojima se nastava izvodi na njihovom maternjem jeziku, i koristi priliku da podstakne i ohrabri pripadnike nacionalnih manjina da tu mogućnost bez ikakvih zadrški u cjelosti i ostvare.

Podsjeća se da je pravo na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji garantovano Ustavom (član 79), Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (čl. 13, 14 i 15), a detaljnije razrađeno čitavim setom prosvetnih zakona.

“Ono počiva na uvjerenju da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice, vrijednosti čijoj je dosljednoj primjeni posvećena Republika Srbija”, ukazuju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Radi ostvarivanja ovog prava Republika Srbija je obezbijedila celokupno obrazovanje na maternjem jeziku – od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja, osim na srpskom jeziku, na osam jezika nacionalnih manjina: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

Ono se ostvaruje u mjestima u kojima živi značajan procenat pripadnika ovih zajednica.

Osim toga, za učenike koji ne pohađaju nastavu na maternjem jeziku omogućeno je pohađanje 16 izbornih predmeta/programa Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture. Ovi izborni predmeti/programi osim na pomenutih 8 jezika na kojima se izvodi i celokupna nastava, izvode se i na bunjevačkom, vlaškom, makedonskom, nemačkom, romskom, slovenačkom, ukrajinskom i češkom jeziku.

Cjelokupnu nastavu na manjinskim jezicima u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji u tekućoj školskoj godini pohađaju 45.683 učenika.

U osnovnim i srednjim školama u Sandžaku u toku prošle školske godine nastavu na bosanskom jeziku pohađalo je skoro 17 hiljada učenika.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: