27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija Srbija

Kurti za napad u Banjskoj optužio Nvosadski klan na čelu sa srbijanskim ministrom odbrane, Ministarstvo odbrane Srbije reagiralo saopštenjem

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da je napad u Banjskoj, 24. septembra ove godine, organizirao Novosadski klan na čijem čelu je aktuelni ministar odbrane Srbije Miloš Vučević. Srbijansko Ministarstvo odbrane se povodm ovih optužbi oglasilo saopštenjem, ističući da je riječ o lažima i medijskoj kampanji protiv države Srbije.

“Paravojni i teroristički napad u Banjskoj kod Zvečana organizovao je Novosadski klan, na čelu sa ministrom odbrane Srbije, Milošom Vučevićem. On je na čelu državne stranke SNS, tri puta izabran za gradonačelnika Novog Sada uz pomoć Zvonka Veselinovića, i najbliži prijatelj brata predsjjednika Srbije Andreja Vučića.
Oko 40 pravoslavnih hodočasnika u manastir Banjska 24. septembra bilo je iz Novog Sada. Možda je slučajnost, istrage bi trebale pokazati. Odbjegla teroristička grupa na čelu sa Milanom Radoičićem boravi u Raški. Zloglasni srpski MUP dao im je bijelo-crne Shkoda Octavia automobile BG registracijskih oznaka i NS”, naveo je Kurti u objavi na FB, prenose mediji u regionu.

Premijer Kosova je dodao da “prije dvije decenije Srbijom vladao Zemunski klan, a sada njegovo mjesto zauzima Novosadski klan”.

“Zločinci u ratu, zločinci u miru, Zločinci u Srbiji, zločinci na Kosovu. Predsjednik države, Aleksandar Vučić, ali capo-di-tutti-capi, je tu da svjedoči da iako kriminal diktira državu, ona u stvari država diktira kriminal. U četiri opštine na severu Kosova završava teror, kriminal i kultura nasilja paravojskih Delija (navijači Cervene zvezde), izraženo čeljustima ekstremista kao što su: Mami, Lune, Daco, Rusi, Nemac, Gile, Drago, Aco, Comi, Belli, Micko, Prki, Mrki itd. Pa, Kosovo nema nadležnost u Srbiji. Zar EU i SAD ne bi trebalo da formiraju Specijalni sud za novosadski klan? Balkanska mafija doživjela bi fatalan udarac, u međuvremenu bi cijela balkanska regija bila otvorena za europsku demokraciju, pravnu pravdu, trajni mir i ubrzani razvoj”, zaključio je Kurti.

-MO Srbije: Prljava medijska kampanja protiv države Srbije

Ministarstvo odbrane Republike u reagiranju “apsolutno odbacuje gnusne i besprizorne laži koje je danas iznio premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti”.

Poziva međunarodnu zajednicu da, kako se navodi, neodložno reaguje kako bi se zaustavila zapaljiva i prljava medijska kampanja prištinskog rukovodstva usmjerena prema Republici Srbiji i njenim zvaničnicima.

“Naglašavamo da je u interesu očuvanja mira i stabilnosti na Kosovu od ključnog značaja da se privremene institucije u Prištini primoraju da odmah prekinu svakodnevni teror nad srpskim stanovništvom, implementiraju sve dosadašnje sporazume i odmah formiraju Zajednicu srpskih opština. Drske laži, uvrede i klevete koje Kurti svakodnevno plasira u sklopu prljave medijske kampanje protiv države Srbije i njenog rukovodstva u potpunosti razobličuju njegove namjere da razori svaku šansu za smirivanje tenzija u našoj južnoj pokrajini”, piše u saopštenju objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kako se dodaje, ostaće posvećeni svojim ustavnim i zakonskim ulogama u cilju očuvanja sigurnosti i mirnog života svih građana Srbije.

“Uvjereni smo da su današnji, kao i niz dosadašnjih klevetničkih istupa predstavnika privremenih prištinskih institucija, nedvosmislen dokaz u čijem interesu je izazivanje haosa i nasilja, a u čijem očuvanje mira, nastavak dijaloga i postizanja političkog rješenja krize na Kosovu”, poručeno je.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: