Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Lokalni izbori u Bosni: Preliminarni rezultati

Prema podacima CIK-a BiH, na juče održanim lokalnim izborima sudjelovalo je 50 posto od 3,2 miliona registriranih birača. 

Preliminarni rezultati u BiH donijeli su promjene na političkoj pozornici u toj zemlji.

Dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile su nadzor nad velikim gradovima, poput Sarajeva i Banje Luke.

“U cijeloj Bosni i Hercegovini došlo je do promjena. To nisu tektonske, ali su važne promjene”, kazao je u nedjelju kasno navečer u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović, čija stranka gubi u tri od četiri općine u Gradu Sarajevu.

Milorad Dodik je potvrdi poraz u Banjoj Luci te kazao kako to za njega “nije mali udarac”, a Banjalučanima je zamjerio da “nisu bili fer” prema kandidatu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za gradonačelnika Igoru Radojičiću.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, na izborima je sudjelovalo 50 posto od 3,2 miliona registriranih birača.


U Velikoj Kladiši, s nešto više od 300 glasova, vodi aktuelni načelnik Fikret Abdić, ispred nezavisnog kandidata Jasmina Husića.

Fikret Abdić pušten je u četvrtak privremeno iz zatvora u Bihaću kako bi sudjelovao u kampanji za lokalne izbore, na kojima se natječe za još jedan mandat.

Abdić je uhapšen u junu ove godine, pod sumnjom za korupciju te za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti.

Abdić je u Hrvatskoj ranije zbog ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, osuđen na 15 godina zatvora, gdje je proveo 10,5 godina.

Na slobodu je pušten 2012. godine.


Na osnovu 50 posto obrađenih birališta u Srebrenici, u prednosti je Mladen Grujičić, ispred Alije Tabakovića.

Prema novim podacima Grujičić, kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu”, osvojio je 61,47 posto glasova (1.776), dok je Tabaković, predstavnik inicijative “Moja adresa Srebrenica”, osvojio 37,66 posto (1.088 glasova).

Simpatizeri oba kandidata su u nedjelju navečer slavili na ulicama Srebrenice, a pretpostavlja se da će pobjednika u Srebrenici odrediti glasovi pristigli iz dijaspore.


U sarajevskoj Općini Novi Grad vodi Semir Efendić iz SDA, dok ga u stopu prati Adnan Delić, kandidat “četvorke”.

Prema posljednjim podacima CIK-a, Efendić je osvojio 16.647 glasova, odnosno 46,55 posto, dok je Delić dobio 16.207 glasova, ili 45,32 posto.


Četiri dosadašnja načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i gradonačelnik Čapljine nastavljat će obavljati tu dužnosti i sljedeće četiri godine.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, od osam lokalnih jedinica samouprave u HNK-u u pet su pobjedu odnijeli kandidati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, dok su Stranka demokratske akcije (SDA), HDZ 1990 i Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine osvojili po jedno načelničko mjesto.

U općini Prozor-Rama obrađena su sva 33 birališta, a pobjedu je odnio dosadašnji načelnik Jozo Ivančević (HDZ 1990), koji je dobio 4.306 glasova (74 posto).

Njegov protukandidat Ilija Petrović (HDZ BiH) imao je 1.511 glasova (26 posto).

Novi načelnik općine Jablanica bit će kandidat SDP-a BiH Damir Šabanović, koji je dobio 3.011 glasova (56 posto), dok je Edin Idrizović (SDA) dobio 2.373 glasova (44 posto).

U Jablanici su obrađena sva birališta.

U Stocu su, također, obrađena sva biračka mjesta, a pobjedu je odnio dosadašnji načelnik Stjepan Bošković (HDZ BiH, HDZ 1990) sa 3.916 glasova (60 posto).

Za neovisnog kandidata Zorana Turkovića glasalo je 2.662 birača (40 posto).

Čitluk je imao tri kandidata za načelnika, a tu dužnosnik nastavit će obnašati Marin Radišić (HDZ BiH), koji je dobio 4.351 glas (71 posto).

Marko-Antonio Brkić (HDZ 1990) osvojio je 1.471 glas (24 posto), a Milenko Dugandžić (Hrvatski savez HKDU – HRAST) 312 glasova (5,0 posto).

Obrađena su sva birališta.

HDZ BiH odnio je pobjedu i u Neumu, gdje je kandidat te stranke Dragan Jurković dobio 888 glasova (46 posto).

Ivo Bačić (HDZ 1990) dobio je 718 glasova (37 posto), a Josip Bogdanović 319 glasova (17 posto).

U Neumu su obrađena sva birališta.

Dosadašnji načelnik Ravnog Andrija Šimunović (HDZ BiH) bio je jedini kandidat u toj općini, pa će tako nastavljati obavljati svoju dužnost.

Na nedjeljnim izborima dobio je 560 glasova.

U Gradu Čapljini obrađeno je 67 posto biračkih mjesta, a u vodstvu je dosadašnji gradonačelnik Smiljan Vidić (HDZ BiH) sa 3.602 glasa (61 posto).

Neovisni kandidati Mile Raguž dobio je 2.201 glas (37 posto), a Filip Krvavac 121 glas (2,0 posto).

Nakon obrađenih 27 posto birališta, u Konjicu vodi kandidat SDA Osman Ćatić sa 1.081 glasom (69 posto), dok je kandidatkinja SDP-a BiH Vesna Saradžić dobila 485 glasova (31 posto).

Izvor: Al Jazeera i agencije,

Povezane vijesti

%d bloggers like this: