16 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Foto

Majke Srebrenice započele obilazak masovnih stratišta svoje djece (FOTO)

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i ovog 13. jula porodice žrtva genocida u Srebrenici su započele obilazak masovnih stratišta Bošnjaka.

Srebrenica Memorial Center je objavio više fotografija mjesta na kojima su prije 27 godina vršene masovna ubistva zarobljenih civila, bošnjačkih muškaraca i dječaka

Dom kulture u Pilici je jedno od mjesta masovne egzekucije Bošnjaka u kojem je ubijeno više od 500 muškaraca i dječaka 16. jula 1995. godine. Nema preživjelih svjedoka sa ovog mjesta masovnih ubistava, objavio je Memorijalni centar Srebrenica.

Poljoprivredno dobro Branjevo je mjesto masovne egzekucije Bošnjaka tokom genocida. Egzekuciju su izvršili pripadnici 10. diverzantskog odreda vojske bosanskih Srba. Preživjeli svjedoci Ahmo Hasić i zaštićeni svjedok KDZ333.

Na obali Drine kod Kozluka izvršeno je masovno izvršenje 15. jula 1995. godine nad zarobljenim Bošnjacima za vrijeme genocida u Srebrenici. Ni na ovom mjestu nije bilo preživjelih svjedoka.


Nedžad Avdić je jedan od dvojice preživjelih masovnog strijeljanja više od hiljadu Bošnjaka na brani u Petkovcima. Svjedočio je pred Haškim tribunalom o agoniji kroz koju je prošao, te svojom obavezom smatra i to da bude glas onih čijoj je smrti svjedočio. Sa porodicom danas živi u Srebrenici.

Mjesto zatočenja Bošnjaka tokom genocida u Srebrenici prije masovne egzekucije, Osnovna škola u Petkovcima.

Lokacija: Osnovna škola u Grbavcima, kod Orahovca. Osnovna škola u Grbavcima je bila mjesto zatočenja preko 2000 hiljade Bošnjaka koji su 14. jula iz Bratunca prebačeni na ovu lokaciju.

Dana 12. jula kasno poslijepodne kolona Marša smrti upala je u zasjedu. Stotine su ubijene i ranjene. Hiljade njih su se predale. Dana 13. jula na fudbalskom stadionu Nova Kasaba držano je preko 2000 zatvorenika. Ovo mjesto je jedino mjesto koje ima spomen ploču.

Kravica, Zemljoradnička zadruga

Na današnji dan 13. jula 1995. godine u zadruzi je ubijeno preko 1300 Bošnjaka.

Lokacija: sekundarna masovna grobnica Budak 2

Budak 2 je sekundarna masovna grobnica gdje se na osnovu uzoraka DNK uzetih iz posmrtnih ostataka žrtava genocida, te uzoraka tla i polena, kao i čahura, gdje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdio vezu između ove sekundarne grobnice i primarne masovne grobnice Glogova 1.

Cvijeće je položeno, te proučena Fatiha i pred objektom nekadašnjeg Elektroprenosa u Potočarima, poznatom kao “bijela kuća”. Nakon razdvajanja žena i muškaraca u julu 1995. godine, muškarci su bili smještani u ovaj objekat.

Historijski čas o zločinima vojske i policije RS-a nad Bošnjacima u Srebrenici; zgrada stare policijske stanice u Srebrenici.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: