27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Marko Oljača: Policija se ponaša protivzakonito, građani da izađu na ulice i iskažu svoj stav

Jedan od organizatora današnjih protesta u Srbiji, Marko Oljača pozvao je građane na mirne proteste i poručio da građani ne treba da se osvrću na prijetnje iz policije.

On je za SNews potrvdio da, kako je rekao policija obilazi kućne adrese i legitimiše aktiviste, kao i da je ovih dana policija na ulici zaustavljala njegove prijatelje i fotografisala im lične karte.

“Nadam se da će danas sve proteći bez ikakvog nasilja. Pozvali smo na mirne blokade i demonstracije”, poručio je on.

Ojača koji je i predsjednik Društva za održivu budućnost „Koraci“, potvrdio je da se dešava u svim gradovima u kojima su najavljeni protesi da policija poziva građane koji su se na društvenim mrežama oglašavali i iznosili svoje mišljenje u vezi protesta.

Foto: https://www.facebook.com/kreni.promeni

“Dešava se praktično u svim gradovima. Moj savjet je građanima i onima koji koordiniraju protestima u svojim sredinama da se na takve prijetnje ne osvrću nego da rade ono što smo započeli. U većini slučajeva policija se ponaša protivzakonito. čak i ako poziva na informativni razgovor mora postojati osnova za to”, naglasio je on.

Predočio je da je oko 150 iskusnih advokata angažovano koji će zastupati ljude, zahvaćene krivičnim ili prekršajnim postupcima, širom Srbije.

“Takođe je i obezbjeđen novac ukoliko dođe do prekršajnih prijava. To će biti efundirano. Ljudi nema čega da se plaše već da izađu na ulice i iskažu svoj stav”, poručio je on.

Ekološki ustanak je objavio listu sa preko 70 mjesta i lokacija na kojima će biti održane blokade saobraćajnica i putevi.

Protesti su održani i prošle subote.

Foto: privatna arhiva, https://www.facebook.com/kreni.promeni

Povezane vijesti

%d bloggers like this: