Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Mediji objavili optužnicu protiv Dodika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije objavilo činjenični opis optužnice protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Rs Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, ali zato jesu pojedini mediji, navodi faktor.ba.

U optužnici je Tužilaštvo BiH predložilo da se Dodiku izrekne mjera zabrane obavljanja funkcije predsjednika Rs-a i zabrana obavljanja bilo koje javne funkcije u skladu s odredbama Krivičnog zakona BiH, piše RTRS koji je objavio i kompletnu optužnicu.

Tužilaštvo BiH u optužnici, koju je jučer potvrdio Sud Bosne i Hercegovine, Dodiku i Lukiću na teret stavlja, kako se navodi, krivično djelo neizvršavanje odluke visokog predstavnika.

Prema navodima optužnice, Dodik je, potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u RS-u, svjesno prekršio odluku visokog predstavnika iako je “bio svjestan da su te odluke u BiH obavezujuće u skladu sa ovlaštenjima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma”.

Dodiku je, navodi se u optužnici koju su potpisali Nives Kanevčev, Nedim Ćosić i Biljana Golijanin, “bio cilj da se odluke visokog predstavnika ne primijene i ne provedu, jer je za primjenu tih odluka bilo potrebno uzdržavanje od daljeg zakonadavnog postupanja”.

Tužilaštvo BiH predložilo je za Lukića mjeru zabrane obavljanja direktorske funkcije u Službenom glasniku u narednih deset godina, kao i zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije.

Izvor: Faktor.ba

Povezane vijesti

%d bloggers like this: