Aktuelno Društvo Prijepolje

Međuvjerski susret u Prijepolju

Prvi čovjek Rimokatoličke crkve u Srbiji, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, sa saradnicima, u subotu je posjetio Prijepolje. U manastiru Mileševi, gdje je održan susret, Hočevara su dočekali predstavnici Islamske zajednice Srbije, Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnici opštine Prijepolje.

Ispred Islamske zajednice Srbije sastanku su prisustvovali glavni imam Prijepolja Nadir ef. Dacić i imam Hamza ef. Rovčanin.

Srpsku Pravoslavnu Crkvu (SPC) predstavljao je vladika mileševski Atanasije Rakita, ujedno i domaćin ovog eminentnog skupa a opštinu Prijepolje Vladimir Babić, predsjednik opštine, kao i Zoran Petrić, član opštinskog vijeća nadležan za odnose sa vjerskim zajednicama.

Kako je saopšteno iz Medžlisa IZ- Prijepolje tokom ovog susreta se razgovaralo o značaju međuvjerskog dijaloga i dobrih odnosa u višekonfesionalnim sredinama.

“Povod posjete jeste pokretanje inicijative za obnovu katoličke kapele iz 19. vijeka, koja je jedan od najznačajnijih simbola Prijepolja. Tim povodom nadbiskup Hočevar je prije sastanka sa predstavnicima tradicionalnih vjerskih zajednica, primljen od strane funkcionera lokalne samouprave sa kojima je obišao katoličku kapelu na Limu”, navedeno je iz IZ-e Prijepolja.

Tokom susreta prisutni su međusobno razmijenili i prigodne poklone. Na poziv predsjednika opštine druženje je nastavljeno na zajedničkom ručku.

Zaključuje se i da je monsinjor Hočevar je izrazio divljenje zbog lijepog i prijatnog razgovora i druženja, prijepoljskog gostoprimstva i pozitivne atmosfere koja vlada u ovom gradu.

Foto: Islamska zajednica Srbije (IZS)- Medžlis IZ-e Prijepolje

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: