28 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Srbija

Meho s maskom i Meho bez maske

Odbornik i vd direktora OB Novi Pazar Meho Mahnutović na posljednjem zasjedanju gradskog parlamenta Novog Pazara, kao i većina njegovih skupštinskih kolega, nije nosio zaštitnu masku.

Mahmutović je tokom skupštinskog zasjedanja, kako se to vidi na fotografijama, stavio masku kada su se pojavili objektivi SNews-a. On je masku skinuo nakon par trenutaka, pošto mu fotoreporter nije bio u vidnom polju.

Odbornik sa liste “Za evropski Novi Pazar- Rasim Ljajić”, Meho Mahmutović je na 2. sjednici Skupštine Grada Novog Pazara, krajem oktobra prošle godine, sa govornice, tokom rasprave o pandemiji koronavirusa, rekao da se odbornici moraju pridržavati preventivnih mjera, što podrazumijeva nošenje zaštitnih maski dok borave u skuptšinskoj sali.

On je tada u skupštinskoj sali poručio da će svi oni koji ne nose maske biti sankcionisani.

– Direktor u nezakonitom mandatu

Podsjećamo da je Izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) od 26. juna 2020. godine potvrdio je ranije analize portala SNews u kojima je ukazano da se aktuelni vd direktora Opšte bolnice Novi Pazar Meho Mahmutoviću nalazi u nezakonitom mandatu na toj funkciji jer osnivač može imenovati za vršioca dužnosti direktora na period ne duži od šest mjeseci, koji može imati samo jedan mandat.

“Mandat vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Novi Pazar istekao je 4. decembra 2018. godine, a da pri tom upravni odbor nije raspisao javni konkurs za izbor direktora ove zdravstvene ustanove, što nije u skladu sa članom 117 stav 1 Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, stoji u izvještaju.

2020-3-Opsta bolnica Novi Pazar

Vlada Srbije je sredinom februara ove godine donijela odluku o spajanju Opšte bolnice i Doma zdravlja u Novom Pazaru u Zdravstveni i navela da će za 30 dana imenovati organe upravljanja te ustanove.

Radio Sto plus je 23. prošlog mjeseca, pozivajući se na zvanične informacije iz Ministarstva zdravlja, objavio tada da se to još nije desilo.

Kako je navedeno direktor, članovi Nadzornog i Upravnog odbora nove zdravstvene ustanove trebalo je da budu izabrani do polovine marta, a na pitanja ovog medija ko je izabran na te pozicije iz pres službe Ministarstva zdravlja niko nije odgovarao.

Na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, iz Ministarstva zdravlja su Radio Sto plus  16. marta obavjestili da će “odgovoriti što prije, a najkasnije u roku od 40 dana”, a taj rok je istekao.

Iz Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja javnost, do sada, nije upoznata sa imenima članova organa upravljanja Zdravstvenog cntra Novi Pazar, kao i o tome da li je, odnosno i kada će ova zdravstvena ustanova zvanično početi sa radom u tom statusu.

Do izbora direktora Zdravstvenim centrom rukovodiće vršilac dužnosti kojeg će, takođe, postaviti Vlada Srbije.

Odlukom o formiranju Zdravstvenog centra, Dom zdravlja više neće biti u nadležnosti lokalne samouprave Novog Pazara, već će fuzijom sa Opštom bolnicom, nova ustanova biti pod ingerencijom Vlade Srbije.

Mahmutović je u javnosti predstavljen kao član Predsjedništva Sandžačke demokratske partije (SDP).

Prema vežećem zakonu za direktora zdravstvene ustanove može biti imenovano lice koje nije čln organa političke stranke.

Foto: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: