20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Vujović: Fazno zatvaranje deponije “Golo brdo”

Srbijanska ministrica zaštite životne sredine Irena Vujović je tokom obilaska nesanitarnu deponije “Golo brdo” izjavila da „u perspektivi možemo očekivati potpuno zatvaranje postojeće deponije“.

Ona je navela, je to jedan od najvećih problema i neophodna je njena sanacija i rekultivacija.

“Sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem razgovarala sam o skorom zatvaranju ove deponije. Projekat postoji iz 2012. godine, ali je potrebna njegova revizija, kojom će biti definisano fazno zatvaranje deponije”, rekla je ministrica.

Ona je ocjenila da je to jedini način da se zajedno riješi jedan ozbiljan problem, istakla je da će revizija projekta zatvaranja biti odrađena, te da sa druge strane, Ministarstvo životne sredine je predvidelo sredstva za izradu projekta u cilju izgradnje potpuno nove, regionalne deponije za Novi Pazar, Tutin i Rašku.

“Vrlo brzo kreće projektovanje. Paralelno sa izgradnjom regionalnog centra, radićemo na zatvaranju postojeće deponije. Sa gradonačelnikom Novog Pazara imamo izuzetnu saradnju koja će, sigurna sam, u narednom periodu biti još bolja“, kazala je ministarka Irena Vujović.

Vujović je navela da je ministarstvo prošle godine prebacilo sredstva za projekat Regionalnog sistema za upravljanje otpadom za Tutin, Rašku i Novi Pazar i dodala da će se vrlo brzo krenuti sa projektovanjem kako bi u dogledno vreme počeli radovi.

– Novi Pazar ima problem sa prekomernim zagađenjem, pošumljavanje sa 40 hiljada stabala do kraja godine

Vujović je najavila danas da će do kraja godine u Novom Pazaru biti zasađeno 40.000 novih sadnica, u sklopu projekta pošumljavanja za koji su tom gradu dododeljena sredstva na konkursima ministarstva.

Ona je, obilazeći lokaciju u blizini manastira „Đurđevi stupovi“ na kojoj je već zasađeno oko 15.000 novih stabala, istakla da je to izuzetno važna akcija i da će se raditi na pošumljavanju i ozelenjavanju u još oko 40 jedinica lokalne samouprave.

“Ovo je jedan od načina da skrenemo pažnju i podignemo svijest o zaštiti životne sredine. Novi Pazar ima problem sa prekomernim zagađenjem, prije svega u grejnoj sezoni, i zato je ministarstvo koje vodim, pored pošumljavanja, sufinansiralo i zamenu kotlarnice u sportskoj hali „Pendik“. To će mnogo značiti za građane Novog Pazara, jer je hala smeštena u samom centru grada, a dobiće dva nova kotla na pelet. Projekat je vrijedan oko 5,5 miliona dinara”, rekla je Vujović.

Istakla je da se vodilo računa i o direktnoj podršci građanima za njihova ložišta u kućama i stanovima, jer su prema procjenama, ložišta u domaćinstvima starija od 10 godina.

“U zamjenu individualnih ložišta biće uloženo ukupno 10 miliona dinara i tu nije kraj. Razgovarali smo sa rukovodstvom šta još možemo da uradimo za Novi Pazar u narednom periodu i koji su to ekološki projekti koje možemo da sprovedemo. U toku je i konkurs za zaštitu zemljišta i nadam se da će grad konkurisati sa adekvatnim projektom”, rekla je Vujović i ukazala da se Vlada Srbije kada je Novi Pazar u pitanju, na pomenutim projektima neće zaustaviti.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je izjavio da je Ministarstvo životne sredine ozbiljan partner Novog Pazara u rješavanju niza ekoloških problema na lokalnom i regionalnom nivou.

Biševac je predočio da će sadnice crnog bora biti raspoređene na dvije lokacije – ispod manastira Đurđevi Stupovi i iznad Gerontološkog centra.

Ukupna površina zemljišta čije je ozeljenjavanje u planu prostire se na oko 16,5 hektara.

Osvrnuvši se na rešavanje problema deponije Golo brdo Biševac je saopštio da će taj posao biti urađen u nekoliko faza.

“Za sanaciju postojeće deponije potrebno je oko 6 milona eura i uz podršku Ministarstva životne sredine počećemo jedan izuzetno ozbiljan i dugoročno značajan posao, koji mora biti odrađen po fazama. Potrebna nam je regionalna deponija i sjajna je ideja da tri lokalne samouprave formiraju jedno zajedničko preduzeće, tim koji ima isti cilj. Grad je kod Ministarstva životne sredine konkurisao sa tri projekta i osigurao investiciju od preko 15 milona dinara. Zimi se grad suočava sa problemom individualnih ložišta na čvrsta goriva, za čiju je zamenu Ministarstvo namenilo 6 miliona dinara“, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Deponija Golo brdo nalazi se na hiljadu metara nadmorske visine i udaljena je 26 kilometara od Novog Pazara, građena je na mjestu bogatom vodama i prostoru koji je pošumljavan osamdesetih godina prošlog vijeka.

Kao nedovršena “najsavremenija deponija u Srbiji” postavljena je u netaknutoj prirodi krajem devedesetih godina u blizini sela Čašič Dolac, Raduhovce, Kominje i Golo brdo, bila je predviđena kao regionalna deponija. Izgradnja deponije nikada nije završena, projekat nije ispoštovan i prije vremena je puštena u rad. Na njoj su učestali požari, a još 2010. godine je urađen projekat za sanaciju.

Prema knjizi Petra Ž. Petrovića “Raška” iz 2010. godine naselje Golo brdo se u rimskim izvorima spominje još 1316. godine.

Foto: Grad Novi Pazar, fb-Čašić Dolac

Povezane vijesti

%d bloggers like this: