25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kolumna Srbija

IFIMES: Došlo do upada u sigurnosno-obavještajni i odbrambeni sistem Republike Srbije

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), iz Ljubljane, u svojim analizama upozorava da je došlo do upada u sigurnosno-obavještajni i odbrambeni sistem Republike Srbije. Procjene su, da će doći do intenziviranja napada sa etničkom ili vjerskom pozadinom kako se budu približavali parlamentarni i predsjednički izbori u Srbiji 3. aprila 2022.godine, te preporuke su da država odstrani „inficirane” kadrove iz bezbjednosnih i obavještajnih službi.

Kako navodi IFIMES Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je detektirao i osujetio te negativne pojave i preduzeo odgovarajuće mjere na njihovom suzbijanju, ali još uvijek nedovoljne.

Poteškoću, podvlači se, predstavlja povezanost pojedinih nosioca istaknutih državnih funkcija, koji zajedno sa jednim dijelom međunarodnog faktora rade na destabilizaciji Srbije sa ciljem uklanjana sa vlasti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“U posljednje vrijeme došlo je do intenzivnih incidenata u kojima su meta građani bošnjačke nacionalnosti i islamske vjeroispovijesti. Iako se radi na stalnom unapređenju i afirmaciji manjinskih etničkih zajednica broj incidenata se povećava posebno kada je u pitanju bošnjačka zajednica. Odnosi između Srba i Bošnjaka ključni su za stabilnost i budućnost Bosne i Hercegovine. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije pokrenulo je disciplinski postupak protiv 12 pripadnika Uprave granične policije u Priboju koji su ponašanjem van službe i uniforme vrijeđali građane druge vjere i nacionalnosti. U postojećoj situaciji je važno, da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio posjetu opštini Priboj da bi se spustile narasle međunacionalne tenzije i preduzele konkretne mjere u vezi s tim, te se obezbijedila puna sigurnost za sve građane Srbije”, konstatira se u toj analizi.

Analitičari smatraju, da se nedavni incidenti, koji su usmjereni prema Bošnjacima najvećim dijelom mogu povezati sa aktivnostima upada u sigurnosno-obavještajni i odbrambeni sistem Srbije i činjenici da u njemu učestvuju i nosioci važnih državnih funkcija, koji sa jednim dijelom stranog faktora zajednički rade na destabilizaciji Srbije.

Amblem Bezbjednosno-informativne agenije (BIA)
“Država je dužna osigurati zaštitu svim svojim građanima bez obzira na etničko, vjersko i drugo porijeklo i to je ne oslobađa odgovornosti u postojećoj situaciji. Procjene su, da će doći do intenziviranja napada sa etničkom ili vjerskom pozadinom kako se budu približavali parlamentarni i predsjednički izbori u Srbiji 3.aprila 2022.godine što od države Srbije traži hitno djelovanje, jer je time napadnut i ugrožen njen sigurnosno-obavještajni i odbrambeni sistem što može odvesti državu u neželjenom smjeru – potpunoj destabilizaciji. Zbog toga je važno da država Srbija poduzme intenzivne aktivnosti na „čišćenju” sigurnosno-obavještajnog i odbrambenog sektora i odstrani „inficirane” kadrove”, zaključuje se u analizi .pod naslovo “Srbija 2022: Referendum – šansa za prekretnicu u pravosuđu”.
Izvor: IFIMES
Foto ilustracije: Pinterest

Povezane vijesti

%d bloggers like this: