4 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Mjerenje pokazalo: Pazarci udišu do 15 puta zagađeniji vazduh

Prekomjerno zagađen vazduh najviše udišu građani Čačka, Kraljeva, Novog Pazara i Lazarevca, saopštila je danas organizacija građanskog društva “Beogradska otvorena škola”.

To su, kako se navodi, rezultati prvog i najmasovnijeg građanskog mjerenja kvaliteta vazduha širom Srbije.

Te koncentracije štetnih čestica su, kako se navodi, od tri do 15 puta veće od dozvoljenih.

Od 35 lokalnih zajednica, u kojima su instalirani senzori za merenje kvaliteta vazduha, u 23 je registrovano prekoračenje dozvoljenih prosečnih mesečnih vrednosti za PM10 i PM2.5 čestice.

To su vrlo sitne čestice koje nastaju sagorevanjem čvrstog goriva (drvo i ugalj), a čiji su najveći izvor individualna ložišta i velika postrojenja za proizvodnju energije i toplote.

Analiza podataka pokazuje da je problem zagađenja rasprostranjen i u gradovima gde nema zvaničnih podataka.

Prekomerno zagađen vazduh udišu i građani Zrenjanina, Bečeja, Gornjeg Milanovca, Sente, Ečke, Elemira.

U proteklih godinu dana, zajedno s aktivistima u više od 30 mesta, “Beogradska otvorena škola” razvijala je mrežu za mjerenje kvaliteta vazduha.

“Cilj je da se ukaže na potrebu jačanja i širenja zvaničnog monitoringa na nove sredine, jer samo zvanična merenja mogu biti osnov za sprovođenje mera za čist vazduh”, navodi se u saopštenju.

inače, Novi Pazar je i u prethodnim godinama važio za grad u kome je najveća koncentracija štenog vazduha, ali konkretnog plana strategije od strane rukovodstva grada nije bilo.

Stanica za mjerenje kvaliteta vazduha sačinjena od najsavremenije opreme postavljen je sredinom februra 2020. godine na rekreacionom centru u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: