20 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Mustafa: Srbija ignoriše zahtjeve albanske zajednice

Predsjednik Albanskog nacionalnnog vijeća, Nacionalnog savjeta albanske nacionalne manjine u Srbiji, Ragmi Mustafa ocjenio je da se Albanci Preševske doline nalaze u teškoj situaciji i da i dalje, kao manjiina, ne mogu da na bilo koji način ostvare svoja prava u Srbiji.

Mustafa je, nakon posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću, kao jedan od primjera u kojima Albanci ne mogu da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava naveo oblast obrazovanja na maternjem jeziku, ističući da još nema ni jednog udžbenika za srednje škole na albanskom jeziku.

“Republika Srbija ignoriše zahtjeve albanske zajednice. Nama ostaje da stvorimo svoje mehanizme sa kojima bi se izborili za svoja prava. U srednjim školama još nemamo i jedan udžbenik a albanskom jeziku, iako je država u obavezi da obezbjedi udžbenike. Tek smo počeli sa štampanje udžbenika za učenike osnovne škole. To pokazuje odnos države prema svojim građanima, odnosno, u ovom slučaju prema pripadnicima Albanske nacionalne manjine.

Bošnjačko nacionalno vijeće u četvrtak su posjetile delegacije Albanskog nacionalnog vijeća i manjinske poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ u Skupštini Srbije i tom prilikom se susreli sa rukovodstvom Vijeća.

Podsjećamo da je nnovoizabrani predsjednik Odbora za ljudska prava u srbijanskom parlamentu, narodni poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i funkcioner Sandžačke demokratske partije (SDP), Muamer Bačevac, reagirajući na skupštinska izlaganja opozicionih poslanika Šaipa Kamberija (Albanska lista, PDD) i Enisa Imamovića (SDA Sandžaka), koji su, između ostalog, aktuelni vlast označili autokratskom i totalitarnom, da u Srbiji „ksenofobija cvjeta“ i da se upućuju prijetnje manjinama, te da u ovom parlamentu nema mjesta za drugačije mišljenje, a pogotovo ako dolazi od poslanika koji predstavljaju Bošnjake i Albance, Bačevac je između ostalog iznio tvrdnju da je Srbija zemlja u kojoj su ljudska prava zadovoljavajuća.

“Ne tvrdim, ima problema, a je li čuo neko do vas da je neko zbog nacionalne pripadnosti uvređen, gurnut. Pa to je svedeno na minimum. Ovo je zemlja koja treba time da se hvali. To je nešto čime se mi ponosimo. Zašto otvarati te teme koje ne donose dobrobit našim građanima”, rekao je Bačevac.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: