23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Na GP Špiljani otkriveno neprijavljenih preko pola miliona eura, uhapšen turski državljanin

Srbijanski carinici su u petak, 22. maja 2020. godine, na ulazu u Srbiju iz pravca Crne Gore, na graničnom prijelazu Špiljani kod Tutina, u saradnji sa policijom, spriječili pokušaj krijumčarenja preko pola miliona neprijavljenih eura.

Prekršaj je otkriven nakon što je u prepodnevnim satima na red za redovnu kontrolu pristigao luksuzni mercedes turskih registarskih oznaka kojim je upravljao 40-godišnji turski državljanin, saopštila je Uprava carina Srbije.

Kako se navodi on je putovao sam i navodno se iz Crne Gore uputio prema Turskoj. Na ulazu u Srbiju carinskim službenicima je prijavio da kod sebe ima osam hiljada eura, što ne prelazi limit koji građani mogu bez prijavljivanja da prenose preko granice.

“Međutim, bez obzira na to što je kod sebe imao dozvoljeni iznos deviza, iskusni carinici su se odlučili za detaljnu kontrolu. Ubrzo su se njihove sumnje pokazale kao opravdane, jer nije postojala ni jedna šupljina u vozilu koja nije bila ispunjena neprijavljenim devizama. Utvrđeno je da je riječ o sumi od čak 562.805 evra, uglavnom u manjim apoenima od 50, 20 i 10 evra”, navode iz Uprave carina.

Kako se vidi na fotografijama koje je objavila Uprava carina sve novčanice su bile uredno složene i zapakovane u velike koverte koje su potom slagane ispod tapacirunga u podu, stranicama vozila, rezervnom točku, kao i ispod sjedišta.

Dio novca je otkriven i u pregradi za dokumenta ispred suvozačevog sedišta, kao i u ličnom prtljagu putnika.

Na pitanje carinika kuda se uputio sa tolikim neprijavljenim novcem, putnik je odgovorio ćutanjem.

O ovom nesvakidašnjem deviznom prekršaju odmah su obavješteni policija i tužilaštvo, pa je nakon odluke javnog tužioca naloženo da vozač bude uhapšen, a otkriveni novac i vozilo predati su u dalju nadležnost UBPOK-a radi sprovođenja krivičnog postupka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: