Aktuelno Društvo Srbija

Na Pešteri „Munjeviti udar 2021“ za odgovor na izazove, rizike i prijetnje po bezbjednost Srbije

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović poručio je da će združena vježba na Pešteri koja se izvodi 27. juna pokazati šta znači dobro opremljena i dobro uvježbana vojska, kao i koliko je Srbija danas ozbiljna zemlja koja brine o svojoj Vojsci.

On je juče u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, nakon svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske generacije, najavio da će 27. juna na Pešteri biti izvedena jedna od najvećih vojnih vježbi, po naređenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je objasnio, na vojnim poligonima širom zemlje u toku su taktičke vježbe koje su uvod u združenu vježbu na Pešteri, u kojoj će učestvovati pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i specijalnih jedinica.

“Na njoj ćete imati prilike da vidite šta znači zaista dobro opremljena i dobro uvježbana vojska, koja danas, srećom, nije ni nalik onoj od prije deset godina u koju se nije ništa ulagalo. Danas naša vojska može da se pohvali i savremenim protivvazduhoplovnim sistemima i „migovima 29“, i ne sa dva ili tri, nego sa 14 aviona, sa modernizovanim „orlovima“ i „galebovima“, novim puškama, novim artiljerijskim oruđem, modernizovanim tenkovima i raznim drugim sredstvima. Mi smo danas ozbiljna zemlja koja brine o svojoj vojsci, jer samo jaka Vojska jeste garant sigurne i slobodne Srbije”, rekao je Stefanović.

– „Munjeviti udar 2021“ na kopnu, na vodi i u vazduhu, napadne, odbrambene, protivterorističke i protivpobunjeničke operacije

U okviru združene taktičke vježbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, jedinice Vojske Srbije realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom Republike Srbije, saopštilo je srbijansko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno u ovoj fazi vježbe, jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uvježbavaju širok spektar zadataka na kopnu, vodi i u vazdušnom prostoru. Na Rtnju, Pešterskoj visoravni, u Deliblatskoj peščari, na Tisi kod Titela i poligonima „Pasuljanske livade“, „Međa“, „Orešac“ i „Borovac“ izvode se napadne, odbrambene, protivterorističke i protivpobunjeničke operacije.

Dejstva izvode jedinice svih rodova Vojske Srbije, uz podršku opštih i logističkih službi koje obezbjeđuju neprekidnost veze, vazdušno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbjeđenje, transport, ishranu, ubojna sredstva, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.

Na vježbi se koriste tenkovi, borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, brodovi, avioni, helikopteri, daljinski pilotirani vazduhoplovi, PVO sistemi, besposadne platofrme i široka paleta pješadijskog i naoružanja specijalnih jedinica.

Vježba se izvodi radi provjere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije i unaprjeđenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i prijetnje po bezbjednost Republike Srbije.

Foto: mod.gov.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: