Aktuelno Crna Gora Društvo Politika

Previranja u Crnoj Gori: U Podgorici policija spriječila sukob patriota i pristalica SPC

Podgorička policija spriječila je večeras sukob učesnika patrotske auto-kolone i pristalica Srpske pravoslavne crkve ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Potom je došlo do incidenta ispred zgrada u Bloku pet – policija je privela jednog od okupljenih, jer nije želio da se udalji i pored upozorenja. Policija je upotrijebila sprej, objavio je cdm.me.

Foto: TVCG/printscreen

Nakon što je Feministička grupa koja djeluje pod nazivom “Bogougodnice” protestovala večeras preko puta SHrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici zbog premijere dokumentarnog filma “Crna Gora, podeljena zemlja” autora Borisa Malagurskog, i tom prilikom doživjela brojne uvrede grupe mladića došloje do još jednog incdenta.

Učesnici večerašnje auto kolone, koja je tradicionalno prošla od murala Krstu Zrnovom Popoviću i nastavila šetnjom Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore, stigla je večeras ispred Hrama. Skandirali su Krstu Zrnovu Popoviću, a sa druge strane se čulo “Nije ovo Montenegro”, “Kosovo je Srbija”,  “Ne damo svetinje”.

Tada su pristalice SPC pokušale da probije zaštitnu ogradu, ali je policija brzom intervencijom uspjela da spriječi sukob dvije suprotstavljene grupe.

Napravljen je dupli kordon, sa obje strane bulevara, a policija je uspjela da učesnike auto-kolone pomjere do parkinga.

Ranije večeras “Bogougodnice” su prilikom izvođenja svog performansa doživjele neprijatnost.

RTCG je na svom sajtu objavila da su se u jednom momentu one  primakle zaštitnoj ogradi ispred Hrama kako bi izvele pripremljeni performans, kada je ka njima sa druge strane ograde krenula grupa momaka koja ih je vrijeđala i polivali vodom.

Nazivali su ih pogrdim riječima i poručili im: “Nije Vam ovo Cetinje”: Čuli su se brojni povici, među kojima i “Tu ste došle, bule”.

Kordon policije je stao između grupe mladića i žena, a i starješina hrama Dragan Mitrović je izašao da smiri situaciju.

Jedan od transprenata koje koje su okupljenje predstavnice Feminističke grupe “Bogougodnice” nosile je “Adamovog rebra crkvi više treba”.

U jednom momentu “Bogougodnice” su pustile na razglas molitvu na grčkom, dok je grupa momaka sa druge strane ograde uzvikivala “Ne damo svetinje”.

Foto: TVCG/printscreen

Na kraju je performans završen bez posljedica, a “Bogougodnice” su napustile trotoar ispred Hrama u pratnji policije.

– Bogougodnice: Pravoslavlje u CG u ozbiljnom problemu

Iz Feminističke grupe Bogougodnice saopšteno je da je večeras uprkos postojanju visokog rizika, zahvaljujući naporima i profesionalnosti Uprave policije, uspješno održano i završeno njihovo okupljanje.

“Okupljanje žena i njihove poruke su pokazale da Srpska pravoslavna crkva nije inkluzivna prema Crnogorcima i Crnogorkama i da se pravoslavlje u Crnoj Gori nalazi u ozbiljnoj krizi i problemu. Grupa muškaraca uz uzvike ‘Ne damo svetinje’ bili su agresivni, vulgarni i primitivni prema ženama koje su iznijele činjenice i jasne podatke moralnom posrnuću, politizaciji i zloupotrebi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, kazala je Maja Miličković iz feminističke grupe “Bogougodnice”.

Iz te feminističke grupe su kazali da je način njihovog ponašanja prema ženama dokazao da se ponašaju protivno učenjima hrišćanstva i pravoslavne crkve.

Foto: TVCG/printscreen
“Večeras je ispred Sabornog hrama manifestovano nasilje, licemjerje, nacionalizam i mržnja što bi trebalo da zabrine one koji tvrde da brinu o pravoslavnoj vjeri. Ako su nacionalisti i uspjeli sa održe projekciju, pokazale smo im da to više nije bilo ono što su zamislili. Možda su gledali film, ali su razmišljali o nama ispred hrama. Pokazale smo nacionalistima i propagatorima i njihovim utvrđenjima u Crnoj Gori da nijesu nedostupni i da su moralno uvjek pobjedivi”, kazala je Miličković.

Muškarcima su, kaže, poručile, “našim stajanjem, da oni nijesu, kako tvrde, čuvari društvenog, crkvenog i političkog morala i dobrog ponašanja”.

“Žena će biti na mjestu đe joj se prohtije da bude”, dodala je.

 Foto: TVCG/printscreen

Grupa muškaraca koji tvrde da su vjernici SPC su, kako navodi Miličković, nakon završenog okupljanja Bogougodnica izazvali nerede.

“Za njih je odgovorna SPC iako je pri pripremama ovog skupa policiji saopštila da se unaprijed ograđuje od te grupe i da je navodno ne može kontrolisati i spriječiti u djelovanju. Mislimo da to nije tačno. U Crnoj Gori ne treba da postoje vjerske grupe za sijanje straha i SPC je trebala da ih javno pozove da prestanu sa djelovanjem i da odustanu od provokativne filmske projekcije. Žene Crne Gore se protive projekciji nacionalističkih i filmova prepunih mržnje u vjerskim objektima ali i u javnim prostorima koji pripadaju svim građanima i građankama”, zaključila je Miličković.

Izvor: CDM, RTCG, Pobjeda

Foto: TVCG, Pobjeda

Povezane vijesti

%d bloggers like this: