Aktuelno Ekonomija Srbija

Preko StarTech programa za inovatore do 100.000 eura

Svi zainteresovani inovatori imaju još mjesec dana da konkurišu za StarTech program i osvoje grant do 100.000 eura, i još nekoliko dana, do 7. aprila, da se prijave za program podrške u izradi aplikacije. StarTech program je projekat kompanije Philip Morris, vrijedan pet miliona dolara, koji sprovodi NALED, uz podršku Vlade Srbije.

Foto: NALED

Na info danu StarTech programa, posvećenom saradnji nauke i privrede, ministrica nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da se nada da će broj inovacija koji dolaze iz naučne zajednice i instituta biti veći nego u prethodna dva ciklusa. Ona je dodala da je ohrabrujuće što je StarTech program najveću podršku dao timovima koji se bave veštačkom inteligencijom, biotehnologijom, poljoprivredom i ekologijom što su, kako je ocjenila, teme koje su danas najbitnije.

“U Srbiji trenutno posluje oko 500 startap kompanija, ali se nadamo da će njihov broj biti još veći. Za cijeli ekosistem zato je veoma značajan Startech program koji pokazuje koliko je bitno da svi zajedno sarađujemo – država, privreda i nevladin sektor. Zahvaljujem se kompaniji Philip Morris i NALED-u na ovako dobrom projektu i pozivam i druge kompanije u Srbiji da podrže inovatore jer je to veoma važno za razvoj nauke i inovacija kod nas. Prioritet Vlade biće komercijalizacija i internacionalizacija naših domaćih rešenja, kako bismo uhvatili korak sa svetskim trendovima”, objasnila je Begović.

Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova Philip Morris Srbija, rekao je da je ova internacionalna kompanija prije nekoliko godina napravila vrlo hrabar zaokret ka novim proizvodima i potpuno novim tehnologijama.

“Riješili smo da se baziramo na inovacijama, ali onda smo počeli da se suočavamo sa problemima za koje nismo znali da postoje. Prije dvie godine najveći biznis problem kompanije PMI  bio je nestašica mikročipova na svjetskom tržištu. Inovatori iz auto-industrije riješili su ovaj izazov jer su se sjetili da svaka veš mašina ima čip, te su kupili 30.000 veš mašina i tako riješili nestašicu na tržištu. Ovaj inovativni način razmišljanja, mi vidimo i negujemo kod timova iz StarTecha”, rekao je Miletić.

Vlada Srbije formirala je prošle godine Centar za četvrtu industrijsku revoluciju sa idejom da se osim novčane podrške inovacijama, pruži i regulatorna, razvojem javnih politika kako bi implementacija inovacija bila mnogo lakša u svakodnevnom životu, rekla je direktorka centra Jelena Bojović. 

“Vidimo da se dugi niz godina ulaže u inovacije i to je put kojim treba i dalje da idemo. Broj patenata je povećan 3,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Ono što je sledeći korak je povezivanje inovativnog i komercijalnog i pronalaženje načina da te inovacije stignu do svih nas”, zaključila je Bojović.

Propozicije konkursa

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ističe da inovatori mogu da apliciraju za grantove od 15.000 do 100.000 dolara. Osim novca, korisnici grantova moći će da računaju i na 1.000 sati mentorske podrške za registraciju patenata, podršku izlasku na nova tržišta, pravne savjete i dr. U okviru LOT-a 1 namjenjenog startapovima i biznisima osnovanim nakon 1. januara 2021. moguće je dobiti grantove od 15.000 do 25.000 dolara u cilju razvoja inovativne ideje (uz sufinansiranje od 10%). LOT 2 donosi grantove od 25.000 do 50.000 dolara (uz sufinansiranje od 20%) za mikro, mala i srednja preduzeća osnovana najkasnije do kraja 2020. za plasiranje proizvoda na tržište. Firme iz sektora MMSP mogu da apliciraju i za LOT 3 ukoliko planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, za šta će dobiti bespovratna sredstva od 50.000 do 100.000 dolara (uz sufinansiranje od 30%).  

Informacije o programu, uslovima i dokumentaciji za učešće, aplikanti mogu da nađu na internet sajtu www.startech.org.rs, kao i putem kontakt centra na adresi info@startech.org.rs  i broju 0800 000020.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: