Aktuelno Društvo

Nošenje maske na otvorenom preporuka ili obaveza?

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 preporučio danas nošenje maski i na otvorenom prostoru.

Ona je prethodno izjavila da su maske obavezne i na otvorenom, ali je kasnije promijenila tu izjavu.

“Jeste, obavezujuća je mera, maske svuda, stalno, svi. Znači, svi treba da nosimo maske i ta mera stupa na snagu praktično odmah”, rekla je Kisić ranije danas, odgovarajući na pitanje novinarke da pojasni – da li su maske na otvorenom obavezujuća mjera, prenosi nova.rs.

Kisić Tepavčević je nakon sednice ovog štaba navela da će od ponedeljka, 19. oktobra, Štark arena ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od COVID-19.

Ona je ponovila da su opšte preventivne mjere, fizička distanca i nošenje maske osnovne mjere koje spasavaju živote, dodajući da se pooštravaju sve dosadašnje mjere u smislu kontrole primjene.

Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primjera da su organizovana slavlja, zbog čega se izdaje zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja, objasnila je Kisić Tepavčević.

Takođe, od danas svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera, podvukla je Kisić Tepavčević i dodala da moramo da damo sve od sebe i da sprovodimo mere koje nisu ni skupe, ni teške, jer možemo da uspemo jedino ako se zaista svi tako ponašamo.

Prema njenim riječima, sada mora da se stavi akcenat na privremene bolnice, s obzirom na to da se druge zdravstvene ustanove moraju održati i očuvati za non kovid pacijente.

Foto:covid19.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: