25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Vremeplov

Na stratištu kod Trnova odata počast brutalno ubijenim Srebreničanima

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas na stratištu Godinjske Bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srbijanske jedinice “Škorpioni”, prije 27 godina, pucnjima u leđa ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 36 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Mjesto njihovog stradanja, na kojem ni nakon 27 godina nema spomen-obilježja, obišli su članovi porodica, rodbina ubijene šestorice Srebreničana, predstavnici udruženja žrtava te mnogi građani koji su im odali počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe.

Suada Salkić je u Trnovu izgubila brata Azmira Alispahića, koji je u trenutku strijeljanja imao svega 16 godina i bio je najmlađa žrtva.

“Teško je ovo, ne mogu opisati. I majka je skoro preselila. Ne znam šta da kažem. Svake godine je sve teže. Mi našu bol nosimo sa sobom”, rekla je Suada i dodala da je drugog brata izgubila na Tuzlanskoj kapiji.

Ona je kazala da je teško i sramotno da na mjestu brutalnih egzekucija nema spomen-obilježja, nego je porodice žrtava i ove godine dočekalo posječeno drveće i granje.

Vahida Delić, supruga strijeljenog Juse Delića, je podsjetila da je njen suprug “ubijen ovdje, na ovom mjestu”.

“Žalosno je doći na ovo mjesto bez spomen-obilježja. Zahvaljujem se svom ovom narodu koji je ovdje danas i ne daj Bože nikome ove naše patnje. S ovim bolom se nositi čitav život, to niko ne zna kako je. Mi samo imamo bol koja se ni na papir ne može ispisati”, rekla je Delić.

– Snimak strijeljanja krila od majke ubijenog Sidika –

Sidik Salkić je bio najstarija žrtva strijeljanja u Trnovu. U trenutku ubistva imao je 36 godina. Njegova sestra Beriza Tapitarević je danas na mjestu ubijanja kazala kako nema smisla očekivati nešto posebno u smislu pokajanja od onih koji i danas negiraju počinjene zločine i genocid.

Podsjetivši da su ubijeni civili dovezeni s područja Srebrenice na mjesto nadomak Sarajeva, gdje su brutalno i pogubljeni ona je kazala da je na snimku u jednom momentu na snimku prepoznala brata i dalje nije mogla gledati.

Rekla je kako je teško i zamisliti kroz šta su sve žrtve prolazile u putu do mjesta samih egzekucija, znajući i pretpostavljajući šta ih čeka.

“Imala sam majku od koje sam sve to krila da ne bi ona to gledala, a nisam ni ja mogla da gledam”, kazala je Tapitarević podsjećajući na snimak ubijanja koji je obišao svijet.

– Snimak obišao svijet –

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srbijanske jedinice “Škorpioni” u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici “Škorpiona” su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

https://www.youtube.com/watch?v=Gk5xOM7ECwI

Na snimku se vidi se kako nekolicina pripadnika “Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su “Škorpioni” i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kući.

Počinioci zločina kod Trnova su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Komandant “Škorpiona” Slobodan Medić Boca bio je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna od 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. godine s cijelom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten sa izdržavanja kazne.

Izvor: AA

Foto: Srebrenica Memorial Center

Povezane vijesti

%d bloggers like this: